Projekt registracije nekretnina – 22 općine preuzele geodetsku opremu za katastar

Projekt registracije nekretnina – 22 općine preuzele geodetsku opremu za katastar

...Projekta registracije nekretnina koji Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove provodi putem kreditnih sredstava Svjetske Banke.
Oprema (18 GNSS uređaja i 8 Totalnih stanica) je nabavljena putem sufinanciranja sa lokalnim jedinicama samouprave i namijenjena je općinskim službama nadležnim za poslove održavanja premjera i katastra nekretnina.
Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, Željko Obradović je prisutne predstavnike općinskih službi u svojem pozdravnom govoru upoznao s trenutnim aktivnostima i projektima koje Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizira. Najviše zanimanja prisutni su pokazali za novi projekt Svjetske banke kojeg provodi Uprava (Projekt registracije nekretnina), te je vođena kratka i konstruktivna diskusija na temu izrade i usvajanja zakona o izmjeri i registru nekretnina i budućeg uređenja institucija zemljišne administracije u FBiH.

Predstavnici općina koje su obuhvaćene ovom nabavkom su istakli zahvalnost i podršku budućim projektima ovog tipa. Navedeni satelitski prijemnici su namijenjeni za rad u mreži permanentnih stanica, a predstavljaju najmodernije dostignuće tehnologije u ovoj oblasti. Točnost koju instrumenti uz pomoć mrežnih korekcija dostižu je ispod 2 cm. Također, osigurana je i tehnička podrška u periodu od dvije godine. Dobavljači opreme „Geokom" d.o.o. i Geowild d.o.o., će prema potpisanom ugovoru biti dostupni za pružanje dodatne pomoći i održavanje obuke za rad na spomenutom instrumentariju.
Općine obuhvaćene ovom projektnom aktivnošću su:


1. Gradačac
2. Kladanj
3. Tuzla
4. Orašje
5. Odžak
6. Ilidža
7. Vogošća
8. Mostar
9. Bugojno
10. Travnik
11. Fojnica
12. Doboj Jug
13. Visoko
14. Ljubuški
15. Novi Grad
16. Prozor - Rama
17. Fojnica
18. Olovo
19. Srebrenik
20. Kupres
21. Lukavac
22. Sanski Most