Progon Hrvata u Bugoju je udruženi zločinački poduhvat; Mlaćin dnevnik je krunski dokaz

Bugojno, nestali hrvati, dževad mlaćo, Bugojno, ratni zločin, dževad mlaćo, Bugojno, Armija BiH, Zločini Armije BiH, ratni zločini, ekshumacija, Bugojno, Hrvati, Bugojno, Bugojno, stadion
...kaznenu odgovornost grupe bošnjačkih političkih i vojnih vođa u Ratnom predsjedništvu Bugojna za progon Hrvata u ovom gradu, prenosi Oslobođenje.

"Što je to što držite u ruci", upitao je sudac Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, tužiteljicu Slavicu Terzić dok je izlagala završnu riječ optužbe na kraju tri i po godine dugog suđenja Nisvetu Gasalu, zapovjedniku logora na stadionu NK Iskra u Bugojnu, Musaibu Kukavici, zapovjedniku straže u ovom logoru i Senadu Dautoviću, zapovjedniku Stanice javne sigurnosti u Bugojnu.

"Ovo je dnevnik Dževada Mlaće i u njemu je zapisan plan za sve ono što se kasnije dogodilo. Dnevnik je plan, jer su u njemu svi odgovori planiranja, operativni plan događanja u Bugojnu u tom ratnom periodu. U ovom dnevniku su svi odgovori koji su ovom vijeću potrebni, ovdje su posložene sve radnje i sve osmišljene ideje "velikih i malih riba".

Ovaj dnevnik je ključ rješenja svih dilema za Sud i ovo časno vijeće, ovo je operativni plan svih akcija, svih pora života u Bugojnu, svih kazamata, svih mučilišta, stadiona NK Iskra, Gimnazije, KSC-a, Marksističkog centra - Centar službi sigurnosti. Dnevnik je dokaz suradnje i zajedničkog djelovanja, kako vojnih, tako i civilnih vlasti, mjesto okupljanja najodgovornijih čimbenika, to je ratna mapa i ratni put Bugojna - ratni ključ u operativnoj zoni Zapad, ali i centralne Bosne u Bugojnu", rekla je tužiteljica Terzić u sažetku svoje završne riječi.

Tri točke

Opisala je kako je Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna, kao pravi pedantni profesor zapisivao sve datume, mjesta, sastanke nazočne osobe i domaće zadatke koje su dobivali, u skladu sa planom udruženog zločinačkog poduhvata.


Tužiteljstvo vjeruje da je tijekom dokaznog postupka tužiteljica Slavica Terzić dokazala da su optuženi Nisvet Gasal, Musaib Kukavica i Senad Dautović počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva. Završna riječ tužiteljice Terzić na 130 strana predana je Sudskom vijeću, kojim predsjedava sudac Davor Jukić, još 31. kolovoza, a jučer je tužiteljica usmeno predstavila tri ključne tačke svog slučaja - teoriju događaja; individualnu kaznenu odgovornost i udruženi zločinački poduhvat kroz teoriju slučaja i individualnu kaznenu odgovornost Senada Dautovića.

Tužiteljica Terzić je govorila o Gasalu i Kukakvici kao o "malim ribama", a o Dautoviću kao o "velikoj ribi": "Posljednje idu "male ribe" jer one povezuju krajnje točke sa "velikim ribama". Teorija slučaja se mora promatrati šire i povezati aktere u ovoj sudnici sa Dnevnikom koji povezuje cijelu kući i drži sve konce", tvrdila je tužiteljica, posebno govoreći o optuženom Dautoviću kao o "visokom čimbeniku plana iz Dnevnika:

"Dautović je bio komandant Objedinjenog zapovjedništva Bugojna, član Ratnog predsjedništva Bugojna, načelnik MUP-a Bugojno i na kraju član OG Zapad - „sigurnjak" pri 307. brigadi Armije BiH. Nije se suprotstavio nikada niti u jednoj funkciji zacrtanom planu, kreirao je i dograđivao plan sa drugim "velikim ribama" Ratnog predsjedništva Bugojna, zapisivao ga je profesor uredno, sudjelovao je u stvaranju, osmišljavanju plana, a provodio i završavao zadatke izvan sastanaka, provodio ih je na terenu.

Ne znamo ocjenu rezultata rada člana Ratnog predsjedništva, profesor ih nije ocjenjivao, ali Tužiteljstvo smatra da je ocijenjen "čistom desetkom" jer su mu vjerovali sugrađani Hrvati, predali su mu se, vjerovali su mu da kao vojnik, kao čovjek koji garantira da će biti ispoštovana Ženevska konvencija, kako za civile, tako i za bojovnike - ratne zarobljenike, bolesnike, da im kako svjedoci kažu "neće ni dlaka faliti", ali ipak nedostaje jedan broj brojeva-ljudi koji su mu se predali i vjerovali čovjeku", rekla je tužiteljica Terzić, opisujući Dautovićevo mjesto u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Hrvata Bugojna.