Prof. dr. Zoran Tomić: U BiH novinari i mediji "ukroćeni"

Vjerujem da ima jako puno novinara koji bi željeli imati uredničku i novinarsku samostalnost, ali im se to ne dopušta, istakao je dr. Tomić.

Posljednji primjer koji govori o političkim uticajima na medije, pa čak i javne servise, objavljen na web portalima, pokazuje kako lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija sugerira uredniku FTV-a kako da radi svoj posao, a ovaj potom u Dnevniku FTV-a doslovce uradi kako mu je sugerirano, mnogi su u BiH ocijenili skandaloznim, podsjećajući da bi u normalnoj zemlji posljedice trpjeli i jedan i drugi.

Profesor mostarskog sveučilišta, Zoran Tomić, kaže kako je riječ o očiglednom primjeru '"ukroćenih'" novinara i medija.

„Nije tajna da se mnogi mediji nalaze pod političkim pritiskom. Danas gotovo rijetko koji medij u BiH možemo izdvojiti i reći da je neovisan od bilo kojih političkih procesa. Donekle mogu razumjeti da politika ima interes prema medijima jer želi nametnuti svakim danom političku agendu, ali način na koji se komunicira sa medijima, ne ostavljajući nimalo prostora za dostojanstvo samih novinara, pa i kakav takav kredibilitet, posebno javnih medija, je porazan. Zato sam napisao da nažalost u tranziciji postoje ukroćeni mediji i novinari. Ko ih kroti? Politika naravno i na taj način guši političke procese i guši tranziciju BiH prema euroatlantskim integracijama. Zbog toga sam vrlo kritičan prema političkim procesima, da na takav način komuniciraju sa medijima i novinarima", istakao je Tomić.

ljubuski-online.info