Pročitajte što stoji u sporazumu između Hrvatske i BiH potpisanom jučer u Bruxellesu

Na službenim web stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pročitajte više o sporazumu o pograničnom prometu i sustavu pravila kojima se uređuje pogranični promet u pograničnom području dviju država.

Na stranici možete pročitati i ugovor o graničnim prijelazima i zajedničku izjavu o tranzitu kroz Neum i luku Ploče.

Granični službenici mogu provjeriti imate li dovoljno novca za provođenje vremena u Hrvatskoj

„S obzirom da državljani Bosne i Hercegovine ne predstavljaju poseban migracijski rizik za Hrvatsku, granična će se kontrola i nadalje provoditi na uobičajeni način, kao i do sada. Inače, diskrecijsko je pravo policijskog službenika na granici, tijekom obavljanja granične kontrole, zatražiti od stranca da predoči sredstva za uzdržavanje, kad god to prosudi potrebnim, ali se ne podrazumijeva da se sustavno, od svakoga stranca, traži da predoči ta sredstva. Posjedovanje dostatnih sredstava dokazuje se gotovinom, kreditnim karticama, putničkim čekovima i sl.

Visina sredstava je protuvrijednost 100 € po danu predviđenog boravka u Hrvatskoj. Ako stranac ima ovjereno jamstveno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 € po danu predviđenog boravka u Hrvatskoj.

Ako stranac ima ovjereno jamstveno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske iz kojeg je vidljivo da jamac preuzima sve troškove vezane uz boravak i napuštanje Hrvatske, stranac je oslobođen obveze prilaganja dokaza o posjedovanju sredstava.

Iznos sredstava potrebnih za uzdržavanje po danu boravka u Hrvatskoj utvrđen još 2004., prilikom donošenja prve Uredbe o viznom sustavu, te se otada nije mijenjao. Kako navedena odredba nikada nije stvarala teškoće pri ulaska državljana BiH u Hrvatsku, ni pristupanjem Hrvatske EU u tom se smislu neće ništa promijeniti", stoji u priopćenju dvaju država.

www.mvep.hr