Proces revizije branitelja nije bio u skladu s Ustavom FBiH

Postojavanje postrojba HVO-a.

...Ive Tadića ispred hrvatskog naroda, Zijada Mušića ispred bošnjačkog naroda, Zorana Jovanovića ispred srpskog naroda, te Ismara Bratića ispred Ministarstva branitelja FBiH.
Zaključke usvojene na sjednici prenosimo u cijelosti:
• U roku 30 dana formirati tim za koordinaciju revizije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i revizorskog tima za koordinaciju.
• U roku 30 dana izvršiti usklađivanje sastava revizorskih timova u skladu sa odredbama Zakona i Pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i revizorskog tima za koordinaciju.
• Izvršiti usklađivanje svih zakona koji reguliraju boračku oblast sa presudama Ustavnog suda FBiH i bez odgađanja otkloniti sve posljedice koje su nastupile do presuda Ustavnog suda FBiH.
• U dogovoru sa Vladom Zapadnohercegovačkog kantona, u roku 15 dana ukloniti prepreke reviziji, izvršiti povrat pečata u grupe za vojnu evidenciju i uspostaviti isplate korisnicima invalidnina sa područja ovog kantona.
• Do 31. jula 2014. godine izraditi zakon o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, koristeći preciznu ratnu evidenciju svih boračkih kategorija, i uputiti ga u parlamentarnu proceduru.
• U roku 45 dana dostaviti Parlamentu FBiH nacrt zakona o demobilisanim borcima.
• Do 15. jula 2014. godine u parlamentarnu proceduru uputiti zakon o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata.
• Zadužuje se Vlada FBiH da u dogovoru sa kantonalnim vladama donese program zapošljavanja boračke populacije.
• U roku 60 dana pokrenuti procedure popune upražnjenih mjesta u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u skladu sa popisom stanovništva BiH iz 1991. godine. Popunu izvršiti u skladu sa odredbom člana 7. Zakona o pravima branilaca.
• U roku 30 dana pristupiti izmjenama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica na način da se u postupku utvrđivanja stepena invaliditeta za ranjene i zarobljene tokom rata ne može utvrditi postotak invalidnosti manji od 20%.
• U skladu sa međunarodnim ugovorom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata hitno će okončati dostavu podataka traženih od Zavoda mirovinskog osiguranja Republike Hrvatske.
• Do 31. jula 2014. godine dostaviti Parlamentu FBiH informacije o stanju zaposlenosti pripadnika boračke populacije u odnosu na ukupan broj zaposlenih u javnim preduzećima, javnim ustanovama, organima i tijelima uprave na nivou Federacije sa stanjem na dan 31. decembra 2013. godine.
• U roku 90 dana pristupiti izradi i dopuni postojećih zakonskih rješenja iz oblasti boračko - invalidske zaštite kako bi se ispravio diskriminatorski odnos prema braniocima koji nisu ostvarili svoja prava.
• Rad organizacionih jedinica Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata uskladiti sa odredbama Zakona o federalnim ministarstvima.
• Ovi zaključci bit će objavljeni u „Službenim novinama FBiH".

Podsjećamo, prije donošenja i usvajanja zaljučaka obavljena je rasprava o stanju prava boračke populacije. Dom je razmotrio Informaciju o stanju prava boračke populacije sa Analizom primjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko - invalidske zaštite za period juli 2010. - 31. mart 2014. godine (član 11. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko - invalidske zaštite (Službene novine Federacije BiH", broj 82/09), nakon čega su klubovi naroda (Klub Hrvata i Klub Bošnjaka) predložili zaključke.
Zaključci usvojeni na 21. vanrednoj sjednici Doma naroda rezultat su rada Komisije za usaglašavanje zaključaka u sastavu: Zijat Mušić, u ime kluba delegata bošnjačkog naroda, Ivo Tadić, u ime kluba delegata hrvatskog naroda, Zoran Jovanović, u ime kluba delegata srpskog naroda, i Ismar Bratić, u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Iz svega gore navedenog vidljivo je kako je cijeli proces revizije branitelja nije bio u skladu s Ustavom FBiH, nije bio u skladu sa zakonom, nije bio u skladu s ljudskim pravima, niti u skladu s ustavnim nadležnostima podijeljenim između županija i Federacije BiH. Cijeli proces revizije i rada ministarstva na reviziji tekao je bez nadzora zakonodavne vlasti. Ustavno i pravno bezakonje koje je provodila Vlada Nermina Nikšića i njezini ministri, prouzročili su politički puč protiv zakonodavne vlasti koja po ustavu predstavlja izbornu volju građana FBiH, što se sa sigurnošću može okarakterizirati kao kazneno djelo.

Mi branitelji ćemo inzistirati da Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine FBiH formiraju parlamentarnu komisiju iz oba doma, koja će utvrditi pojedinačnu odgovornost za pravno nasilje nad braniteljima, a posebno odgovornost za suspendiranje zakonodavne vlasti u FBiH, te sukladno kaznenom zakonu FBiH, putem Tužiteljstva FBiH, podnijeti odgovarajuće kaznene radnje protiv odgovornih osoba.

Isto tako, zahtijevat ćemo da parlamentarna komisija obuhvati zakonitost rada sljedećih institucija:
1. Instituta za medicinsko vještačenje F BiH
2. Federalnog zavoda za MIO/PIO
3. Ministarstva rada i socijalne skrbi pri Vladi F BiH
4. Ministarstva pravde FBiH
5. Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije

Pred nama su opći izbori u Bosni Hercegovini, i mi branitelji ćemo se uvidom u programe političkih stranaka zasigurno informirati na koji način svaka od njih misli zaštititi stečena prava branitelja i članova njihovih obitelji te dignitet Domovinskog rata i branitelja, a posebice ćemo biti zainteresirani vidjeti hoće li političke stranke na svoje liste staviti političare koji su pogodovali bezakonju i pravnom nasilju koje se vršilo nad braniteljima i njihovim obiteljima.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA