Proces rekonstrukcije Daytonske BiH mora početi odmah

eu
...u mrtvom kutu interesa međunarodne politike, s jedne, i pomanjkanju iskrenog interesa BiH političara za promjene, s druge strane. - „Izgleda paradoksalno da je bio izvediv povijesni sporazum u trokutu Bruxelles - Beograd - Priština o europskoj perspektivi Srbije i Kosova, a nije moguć ni minimalan kompromis između Sarajeva, Banja Luke i Mostara o europskoj budućnosti BiH.

Ne smije se čekati na održavanje izbora u BiH i EU! Zahtjevan proces rekonstrukcije daytonske BiH, koji se neminovno mora dogoditi, treba početi odmah. Ne samo zbog europske budućnosti BiH, nego zbog normalizacije stanja u toj napaćenoj zemlji kako bi njeni građani konačno mogli bolje živjeti", upozorio je Picula.

Založio se za EU fast track program, ne toliko zbog nekritičnog ubrzavanja članstva BiH u EU, koliko zbog saniranja akutne krize kao pretpostavke za novi politički dogovor o ustavnim promjenama.

Povjerenica Ashton složila se s ocjenom zastupnika Picule, rekavši da političke blokade u BiH vode i do gospodarske stagnacije i socijalnih problema - priopćeno je iz ureda europarlamentarca Picule.