PROBLEMI GRAĐANA Brige zbog plaća, nezaposlenosti i cijena, a ne politike

...svijetu, pokazalo je istraživanje GfK-a BiH- Centra za istraživanje tržišta.

Prema ovom istraživanju, građani Bosne i Hercegovine, kao najveće probleme koji ih trenutačno zabrinjavaju, navode ekonomsku krizu i nezaposlenost, a gotovo dvije trećine ispitanih smatra da će trenutačna kriza trajati još najmanje tri godine.

Pesimizam


Kako navode iz GfK-a, nezaposlenost i ekonomska kriza i dalje predstavljaju najčešće razloge za zabrinutost građana BiH, a četiri od pet stanovnika BiH suočava s problemima koji su posljedica ekonomske krize. Sljedeći najčešći razlog je konstantan porast cijena, koja predstavlja razlog za zabrinutost 41 posto ispitanih. Druga skupina problema o kojima bh. građani razmišljaju tiče se kriminala, kršenja prava i korupcije među izabranim dužnosnicima. Istraživanje pokazuje da su “svi u istoj kaši”, odnosno da građani u cijeloj BiH razmišljaju identično kada su u pitanju životni problemi te da ih sve manje zanimaju dnevna zbivanja.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list

U izvješću stoji da je od početka globalne ekonomske krize, krajem 2008. do ožujka 2011., osam posto zaposlenih građana izjavilo da je izgubilo posao, dok je kriza na drugi način negativno utjecala na 57 posto ispitanih i to kroz smanjenja plaća, smanjenja ukupnih prihoda i kašnjenje plaće, stoji u istraživanju. Najveći postotak osoba koje su ostale bez posla u ovom razdoblju imalo je završeno srednjoškolsko obrazovanje i to najčešće ono trogodišnje. Osobe s fakultetskim i postdiplomskim obrazovanjem spadaju u kategoriju koja je doživjela najveći pad prihoda kako od plaće, tako i ostalih prihoda.

Negativni utjecaj


Građanstvo je ispitano i o tome što misle kako će se proizvođači roba široke potrošnje braniti od trenutačne krize.
- Čak 7 od 10 ispitanika smatra da će proizvođači povećati cijene proizvoda i usluga na tržištu. Također, u nešto manjoj mjeri, ispitanici smatraju da će kompanije pokušati još više smanjiti troškove proizvodnje, da će pakirati proizvode u manja pakiranja kako bi bila dostupna široj populaciji i da će sve više i više reklamirati proizvode, pokazalo je provedeno istraživanje. Ono što ohrabruje svakako je podatak da se zaposleni građani manje plaše da će ostati bez posla nego što je to bilo u proljeće 2009. godine.
- Trenutačno ovaj indeks iznosi 2,36 dok je prije točno dvije godine iznosio 3,00, što govori da je broj osoba koji se plaši da će izgubiti posao manji za 20 posto u odnosu na razdoblje od prije dvije godine, kazali su iz GfK-a.
Da će trenutačna ekonomska kriza koja, po svemu sudeći, pokazuje znakove oporavka, trajati još najmanje 3 godine misli čak dvije trećine stanovništva, dok samo 9 posto ispitanih smatra da će kriza trajati još godinu dana ili čak manje. Mnogo više optimizma po ovom pitanju imaju osobe koje žive u urbanim sredinama od onih u ruralnim, koji su dosta skloniji mišljenju da se krizi ne nazire kraj.

Nezainteresiranost za nekretnine


Jedan od pokazatelja da se loše živi jest i podatak da su građani najmanje zabrinuti i najmanje informirani o ekološkim pitanjima, kvaliteti obrazovanja u obrazovnim institucijama u zemlji i visokim cijenama nekretnina o kojima većina stanovništva zbog loše ekonomske situacije uopće i ne razmišlja.

Prate se ekonomske vijesti


Kako kažu iz GfK-a, istraživanje je pokazalo da su građani prilično dobro informirani o financijskoj krizi u BiH i svijetu, odnosno da redovito čitaju i slušaju vijesti vezane za ekonomiju. Tako, svaki drugi ispitani građanin smatra da je vrlo dobro ili dobro informiran o trenutačnom stanju bh. gospodarstva. Čak 38 posto njih tvrdi da prati vijesti vezane za gospodarstvo i ekonomiju, ali da nisu baš najbolje informirani, dok 12 posto ispitanih uopće ne zanima ekonomska situacija u zemlji.
Prema istraživanju, muški dio populacije više prati vijesti vezane za gospodarstvo i ekonomiju od ženskog, a za ovu vrstu informacija najzaineresiranije su osobe koje spadaju u dobnu skupinu od 55 do 64 godine.