"Priređuju" nered u igrama na sreću

kockanje, kocka, igre na sreću, akcija, policija, tužiteljstvo, igre na sreću
Nikšićeva vlada utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt novog zakona o igrama na sreću u kojemu je propisano kako će priređivači igara na sreću morati imati, birokratskim rječnikom rečeno - "središnji računalni sustav za on-line nadzor povezan sa serverom Uprave za igre na sreću", odnosno Porezne uprave Federacije BiH do formiranja te nove birokratske institucije prenosi Poslovniportal.ba.

Novi zakon prdviđa i novi porez nazvan mjesečnom naknadom koja će predstavljati pet posto ukupnog prometa kazina, kladionica i automat klubova. U obrazloženju iz Ureda za informiranje Vlade FBiH kaže se kako to znači kako će priređivači biti obvezni u proračun FBiH davati pet posto od svake uplate igrača za sudjelovanje u bilo kojoj od igara na sreću. Obzirom kako 5% uplata nije isto što i 5% ukupnog prometa ostaje nejasno koji će iznos priređivači uplaćivati (op.Poslovniportal.ba)

Novi zakonom preciznije su definirani pojedini pojmovi iz oblasti igara na sreću i detaljno uređena cjelokupna procedura za izdavanje odobrenja za priređivanje svake pojedine igre na sreću, uz strožije uvjete koji moraju biti ispunjeni kako bi se odobrenje dobilo.

Precizirani su uvjeti za organiziranje nagradnih igara i zabranjenih aktivnosti, uspostavaljen je sustav mjesečne i godišnje kontrole prihoda u proračun Federacije BiH, te predviđeno formiranje Federalne uprave za igre na sreću u sastavu Ministarstva.

Uprava bi, kažu u priopćenju, trebala "štititi igrače, kao i priredivače igara od nelojalne konkurencije, suzbijati pojavu nezakonitog priređivanja igara na crnom tržištu".