Pripadnik ISIL-a uhićen u Sarajevu

Pripadnik ISIL-a uhićen u Sarajevu
Kako je priopćeno iz SIPA-e, ta osoba sumnjiči se za organiziranje terorističke grupe i pripremanje kaznenog djela u vezi s terorizmom.

Osoba lišena slobode sumnjiči se da je od 1. srpnja 2013. godine boravila na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji, navodi se u priopćenju SIPA-e.

Uhićeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, biti predan u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH, prenosi BIRN BiH.

Prema podacima SIPA-e, na sirijsko ratište iz BiH u posljednjih nekoliko godina otišlo je 15 državljana BiH.

Riječ je o osobama koje su proteklih nekoliko godina među posljednjima iz BiH otišle na strano ratište, a koje SIPA prati u okviru akcije "Damask".

Sud BiH do sada je pravomoćno osudio 23 osobe zbog vrbovanja, boravka i pokušaja odlaska na sirijsko ratište, a izrečeno je nešto više od 40 godina zatvora.

U Sudu BiH je trenutno u tijeku postupak protiv Amira Haskića zbog planiranja odlaska na sirijsko ratište. Prvostupanjskom presudom je proglašen krivim, ali je oslobođen izdržavanja kazne jer je odustao od te namjere.

(Fena)