Pripadnici HVO-a u Stocu i Čapljini na udaru ‘službi’

...koje se tereti za ratne zločine zlostavljanja i prisilnog zatvaranja bošnjačkih civila na području Stoca i Čapljine tijekom 1993. godine, otvorilo je ozbiljno pitanje utvrđene pravosudne prakse, ali i upozorilo na moguće zloporabe oko procesuiranja ratnih zločina ovisno o tome tko je u ovim slučajevima provodio istrage.

Zlonamjerno

Naime, ured SIPA-e u Mostaru, koji je vodio najveći dio istraga zajedno s odjelom Obavještajno-sigurnosne agencije, zajedno s tužiteljskim krugovima odlučuje o životu i smrti pa može čak i manje važne slučajeve ‘dovesti' na državni Sud pred kojim su zapriječene dvostruko veće kazne nego pred nižim županijskim sudovima. Upravo ovaj slučaj gdje su dvojica pripadnika HVO-a optužena za odvođenje u zatvore i nasilno raseljavanje pa i torture, ali niti za jednu smrt, ozbiljno kompromitira pravosudni sustav i njegovu nepristranost. Budući da je upravo danas godišnjica jedne od najtragičnijih ratnih epizoda u Bosni i Hercegovini, godišnjica Grabovice - gdje je ubijeno na desetke nevinih civila bez ikakva povoda od strane zlikovaca iz redova Armije BiH, zanimljivo je kako su ove slučajeve očitog etničkog čišćenja i mučkih ubojstava isključivo procesuirali županijski sudovi u Sarajevu i Mostaru, dok se pak gotovo svi slučajevi u Stocu i Čapljini, gdje su za zločine odgovorni pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane, adresiraju na Sud BiH u Sarajevu. To zasigurno nije slučajno jer su pred Sudom BiH kazne zatvora prema zakonu do 40 godina, dok se pak pred županijskim sudi prema starim zakonima iz vremena Jugoslavije i predviđene kazne su upola manje.

Druga strana istine

Odvođenje civila ili planirana ubojstva čišćenja u akciji "Neretva 93", što je u svojoj knjizi čišćenja doline Neretve opisao bivši načelnik generalštaba Sefer Halilović, nije dovoljan razlog istražiteljima i pravosuđu. S druge pak strane, to i razumljivo znajući tko usmjerava istrage počevši od Rešada Palića iz SIPA-e koji se i osobno tereti za ratne zločine nad Hrvatima.

izvor: večernji list