Priopćenje za javnost povodom postavljanja zastave Armije BiH u Jajcu‏

Jajce

Općine Jajce i Dobretići oslobođene su vojnom operacijom „Maestral ´95", dana 13. rujna 1995. godine združenim snagama HVO-a i HV-a, te na višem operativnom planu uz koordinaciju snaga Armije R BiH na desnom krilo u pravcu izvođenja borbenih djelovanja (smjer Koprivnica-Komar).
Svake godine dosad udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO HB Jajce obilježavale su taj dan kao najznačajniji datum za ove dvije općine (Jajce i Dobretići) i nikako nisu sporile slične aktivnosti koje bi na tom planu provodile Armije BiH.
Naprotiv, Udruge iz Domovinskog rata HVO HB Jajce inicirale su zadnjih nekoliko godina i moguće zajedničke aktivnosti oko organiziranja Obljetnice oslobođenja koje su u početku bile i prihvaćane od strane Udruga Armije R BiH, ali nakon što se tu umiješa politika, dogovori padnu u vodu.
Tako je učinjeno i ovaj put. Iako je odbor za obilježavanje 15. Obljetnice oslobođenja općina Jajce i Dobretići svoj program napravio i javno objavio već prije mjesec dana, nitko se nije oglasio u smislu bilo kakvog prigovora.
Program je predviđao, pored ostalog, da se na dan 10. rujna 2010. godine podignu zastave pored spomenika u središtu grada i na vrhu gradske tvrđave, kao što se to činilo i proteklih godina.

S obzirom da ove godine udruge Armije R BiH nisu objavile svoj program Obilježavanja (barem nama nije bio poznat) ostali smo iznenađeni i zatečeni postavljanjem dviju zastava od strane Udruga Armije R BiH, također na isti dan, tj. 10.09.2010. godine. Postavljanje zastave Armije R BiH nije utemeljeno na povijesnim činjenicama, te smatramo neprimjerenim postavljanje ratnih zastava na tvrđavu, jer to ne čine ni hrvatske Udruge proistekle iz Domovinskog rata sa osloboditeljskom zastavom HVO-a.
Tužno je i žalosno to što na veliki bošnjački blagdan Bajram, neke grupacije niz ovog naroda umjesto da šire vjeru, toleranciju i suživot, pokušavaju ponovno oživjeti prošlost i dizati tenzije među narodima radi svog političkog ili nekog drugog probitka.

I na kraju želimo reći da mi predstavnici udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata nismo protiv zastava niti bilo čijih obilježja, jer zastava Armije R BiH predstavlja sve svoje pripadnike koji su se borili za oslobođenje BiH (žive, ali i one koji su dali svoj život u toj borbi), a pogotovo ne protiv zastave države Bosne i Hercegovine, jer to je i naša zemlja, ali jesmo protiv ovakvih skrivenih i šaptačkih postupaka koji su ovaj put izašli na vidjelo, iako znamo koliko je Bosnu šapat u povijesti koštao.

S poštovanjem!



PREDSJEDNIK
ORGANIZACIJSKOG ODBORA
Ivo Šimunović