Priopćenje povodom obilježavanja blagdana sv. Mihovila, zaštitnika Policije Herceg-Bosne

hercegbosna
...serdari, žandari, milicioneri, pa je stoga oduvijek priželjkivao vrijeme kada će doživjeti uspostavu svoje policije koja ih neće progoniti na osnovu nacionalne, vjerske i ideološke opredijeljenosti, koja će biti u funkciji zaštite nacionalnih, vjerskih i ljudskih prava hrvatskog naroda u BiH, voditi brigu o sigurnosti i zaštiti imovine hrvatskog naroda u BiH, te osigurati demokraciju i vladavinu prava.

Počeci utemeljenja Policije Herceg-Bosne krenuli su nakon prvih višestranačkih izbora u BiH, a nakon velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu Policija Herceg-Bosne se u potpunosti afirmira kao jedna od dvije komponente oružanih snaga hrvatskog naroda u BiH s vrlo zahtjevnim zadaćama kao što su sudjelovanje u najsloženijim vojnim operacijama u zaštiti pravnog poretka i sveukupnoj zaštiti građana i njihove imovine. Svojim djelovanjem Policija Herceg-Bosne utrla je put i dala nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

29. rujna, blagdan sv. Mihovila, zaštitnika hrvatske policije, dan je kada bi trebalo dostojanstveno obilježiti Dan Policije Herceg-Bosne i prisjetiti se svih pripadnika specijalne policije, aktivnog i pričuvnog sastava temeljne policije i svih drugih rodova policije, te svih sudionika vatrogasnih postrojbi i civilne zaštite koji su položili život na oltar Domovine, koji su teško stradali kao invalidi Domovinskog rata, koji su završili kao haaški uznici ili kao razvojačeni branitelji.

Povodom blagdana sv. Mihovila, Dana Policije Herceg-Bosne, ovim putem izražavamo zahvalnost obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih policajaca, pripadnicima Specijalne policije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, pripadnicima aktivne i pričuvne temeljne policije, dužnosnicima i djelatnicima Policije Herceg-Bosne, ali i svima onima koji su svoj daljnji angažman nastavili u županijskim i federalnim ministarstvima unutarnjih poslova, u obavještajno-sigurnosnim agencijama, graničnim, pravosudnim i carinskim policijama, u zaštitarskim tvrtkama te svim drugim oblastima koje se tiču sigurnosti i zaštite kolektivnih i pojedinačnih interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA