Priopćenje Caritasa BK BiH u povodu Svjetskoga dana socijalne pravde

Na Svjetski dan socijalne pravde, 20. veljače 2014. Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine zajedno s mrežom Caritasa Europe poziva političke strukture i donositelje odluka u Bosni i Hercegovini da priznaju socijalnu pravdu kao temeljno načelo u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Prema podacima raznih domaćih i stranih organizacija, oko 18% stanovništva BiH živi ispod granice kritičnog siromaštva, dok se 48% nalazi na rubu siromaštva ili socijalne isključenosti. Te podatke potvrđuju i najnoviji statistički pokazatelji koji izravno utječu na stopu siromaštva: plaće, mirovine, cijene i stopa nezaposlenosti.

Nakon traumatičnih događanja i sukoba te ekonomski neprirodne i štetne podjele Bosna i Hercegovina i dalje primjenjuje politički i institucionalni sustav koji ne može postići značajne rezultate na području društvenog razvoja i borbe protiv siromaštva. Štoviše, iz godine u godinu stanje se pogoršava, a broj siromašnih i socijalno ugroženih iz dana u dan raste uslijed vrlo teške unutarnje ekonomske situacije, kao i učinaka svjetske ekonomske krize, čiji danak Bosna i Hercegovina tek treba platiti.

Zbog svega toga političke strukture i donositelji odluka na svim razinama moraju se obvezati na poduzimanje ozbiljnih mjera kako bi se ove brojke smanjile, jer zasad ne pokazuju nikakve tendencije opadanja.

Promicanje socijalne pravde zadatak je koji prije svega treba da ispuni Bosna i Hercegovina, ali i Caritas, čija je misija promocija socijalne pravde, pozivanje lokalnih vlasti da daju veću važnost istinskoj socijalnoj pravdi u današnjem duboko podijeljenom društvu. Socijalna pravda - zahtjev povezan sa socijalnim pitanjem koje se danas očituje na svjetskoj razini - dotiče socijalne, političke i ekonomske aspekte, ali prije svega strukturalne dimenzije problema i korelativnih rješenja (Kompendij socijalnog nauka Katoličke crkve, st. 201).

To znači da vlada i lokalne vlasti radeći na iskorjenjivanju siromaštva i socijalne isključenosti moraju razviti politiku i zakone koji poštuju međuovisnost i povezanost gospodarskog i društvenog razvoja na održiv način. Istinska socijalna pravda zahtijeva snažnu predanost obaju aspekata, jer bez gospodarskog rasta ne postoje pogodni resursi za društveni razvoj, a bez ulaganja u sustav socijalne zaštite, socijalne uključenosti i socijalne skrbi ne postoji dugoročan i stabilan gospodarski razvoj.

- Potreban mi je posao, bilo gdje. Vrhunski sam majstor u građevini; znam popravljati i graditi krovove, ma što god treba...
- Kažem vam da za lijekove dajem više nego za hranu. Previše sam bolesna i za lijekove moram imati, imala za hranu ili ne.
- Nemam nikakvih financijskih primanja i nemam od čega živjeti.
- Nisam mađioničar da riješim svoje potrebe sa 106 KM!
- Nitko u peteročlanoj obitelji nema stalno zaposlenje.
- U našoj kući nemamo ni vodu ni struju, jer moji roditelji nisu u mogućnosti plaćati račune.

Korisnici Caritasovih usluga

Kada je u pitanju gospodarski i socijalni razvoj, donositelji političkih odluka, vlade i lokalne vlasti trebaju imati na umu da su dostojanstvo svake osobe i potraga za općim dobrom temeljni principi budućih odlika našeg društva.

Odzivajući se vapajima ljudi koji proživljavaju siromaštvo i socijalnu isključenost, Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine poziva donositelje odluka na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini da se zauzmu za rješavanje problema siromaštva i socijalne isključenosti kao pitanja od velike važnosti te da ne oklijevaju dati realan i praktičan iskorak utemeljen na socijalnoj pravdi kao glavnom načelu.

kta/caritas bk bih