Princ Charles u BIH će susresti članove Predsjedništva, vjerske lidere, predstavnike iz područja biznisa, politike, kulture

Princ Charles u BIH će susresti članove Predsjedništva, vjerske lidere, predstavnike iz područja biznisa, politike, kulture
Wikipedia arhiva

Iz britanskog veleposlanstva su najavili dolazak princa od Walesa Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. ožujka.

Kako su naveli u priopćenju ova posjeta pokazatelj je sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje osobne predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu.

Tijekom posjete obići će Sarajevo i Srebrenicu, a ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida.

U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove obitelji, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. On se ranije susreo sa obiteljima nestalih iz BiH i iz cijele regije u svom domu 2017. i 2018. godine.

U Srebrenici i u Sarajevu, imati će priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalasku osoba koje se još uvijek vode kao nestali u cijelom regiji.

Takođerće posjetiti lokalne zanatlije i obići neke od povijesnih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva. Susrest će se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih poduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja.

Princ od Walesa u Sarajevu će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz područja biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susret Njegovog visočanstva s vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica.

Njegovo kraljevsko visočanstvo će se upoznati sa načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tijekom rata da premaše stigmu sa kojom se one i njihove obitelji suočavaju.

Osnovci iz različitih krajeva BiH predstavit će svoje projekte koje su razvili kroz program “Škole za 21.vijek” koji Britanski savjet provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije, ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći poticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje.

U priopćenju se navodi da će se princ susresti s britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju sigurnosti u BiH i jačaju obrambenu suradnju između BiH i UK.

Ovo je četvrta posjeta princa BiH. Njegovo visočanstvo je posljednji put posjetilo BiH 2007. godine, a 2016. godine posjetio je druge zemlje zapadnog Balkana.