Primjena zakona o fiskalnim sustavima, postupak inicijalne fiskalizacije je moguće obaviti do 31. listopada 2011. godine

fiskalizacija, fiskalizacija, fiskalizacija, Midhat Arifović, fiskalizacija, Porezna uprava, fiskalizacija, Željko Konta, fiskalizacija, fiskalizacija, Zakona o fiskalizaciji, Republika Srpska, obrtnici, gospodarstvo

...odnosno za pružanje usluga klijentima, ima obavezu evidentiranja ostvarenog prometa putem fiskalnih uređaja, priopćeno je danas iz Ministarstva financija Federacije BiH.

Člankom 5. Zakona propisana su izuzeća od ove obaveze, čija lista je proširena donošenjem Odluke o određivanju drugih djelatnosti koje ne podliježu obavezi evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja, koju je donijela Vlada Federacije BiH je na 12. sjednici održanoj 29. lipnja i uputila u proceduru objave.

Obzirom da je Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o dinamici fiskalizacije, koje su objavljene u „Službenim novinama Federacije BiH", utvrđen krajnji rok za fiskalizaciju 15. srpnja 2011. godine kad se očekuje i fiskaliziranje najvećeg broja obveznika fiskalizacije, potrebno je da se poduzimaju sve raspoložive mjere kako bi se realizirale sve složene radnje u procesu fiskalizacije, kao što su osiguranje potrebnog broja fiskalnih uređaja, osiguranje dovoljnog broja servisa sa adekvatnim kadrovskim i optimalnim uvjetima za rad, potpisivanje ugovora i nabavka fiskalnih uređaja od strane obveznika fiskalizacije, a na osnovu postojanja konkretnog fiskalnog uređaja sa IBFU brojem za svakog obveznika fiskalizacije, podnošenje ZIF-ova za obveznike fiskalizacije putem ovlaštenih servisa, provjera upisanih podataka u fiskalnom uređaju i postavljenoj fiskalnoj i programskoj plombi Porezne uprave Federacije BiH na uređaju u ovlaštenom servisu i donošenje rješenja o fiskalizaciji obveznika od strane Porezne uprave Federacije BiH.

Sve ove procedure zahtijevaju detaljan i kvalitetan pristup i obezbjeđenje potrebnih podataka za obradu putem aplikativnog softvera za podršku radnih procesa sistema fiskalizacije u smislu adekvatnog odabira fiskalnih uređaja za određenu djelatnost.

Obzirom na navedene obaveze, neophodno je da najkasnije do 31. listopada 2011.godine obveznici fiskalizacije primjene sve aktivnosti potrebne za provođenje fiskalizacije.

U predstojećem razdoblju će aktivnosti Porezne uprave Federacije BiH biti usmjerene na provođenje postupka fiskalizacije, što u prvom redu znači da će Porezna uprava Federacije BiH djelovati instruktivno i preventivno u funkciji obveznika za drugu skupinu obveznika kako bi se najoptimalnije izvršile procedure propisane Zakonom o fiskalnim sustavima i Pravilnikom o postupcima i redoslijedu radnji u procesu fiskalizacije.

Porezna uprava Federacije BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove u naznačenom periodu, do 31. listopada 2011. godine neće preduzimati represivne mjere propisane Zakonom o fiskalnim sustavima i Zakonom o Poreznoj upravi za drugu skupinu obveznika.

U ovom periodu će Federalno ministarstvo finansija i Porezna uprava Federacije BiH kontinuirano raditi na unapređenju sistema fiskalizacije, a obveznici će i dalje imati mogućnost da svakodnevno od ovih institucija dobivaju pojašnjenja vezana za proces fiskalizacije.

Iz navedenog proizilazi da je rok za fiskalizaciju, 15. srpnja 2011. godine, utvrđen Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, krajnji rok za nabavku fiskalnih uređaja, a postupak inicijalne fiskalizacije je moguće obaviti do 31. listopada 2011. godine, čime će se stvoriti realne pretpostavke za poštivanje i primjenu odredbi Zakona o fiskalnim sustavima.

Fena