Prilika za posao: BiH ima manjak, a ne višak policajaca

Ipak, u policiji tvrde da posao ne trpi zbog nedostatka kadra, ali ima i onih agencija gdje priznaju da bi rezultati bili bolji kada bi imali više radnih kolega. Istovremeno, navodno se konstantno radi na "popunjavanju" policijskih redova, pišu Nezavisne novine.

"Nama nedostaje oko 250 službenika na raličitim mjestima. Ali, ovih dana bit će raspisan konkurs, kroz kojih će biti zaposleno 50 policijskih službenika", ističe Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije.

I tuzlanskim policajcima trebalo bi još kolega, potvrđuju u MUP-u Tuzlanske županije, iz kojeg ističu da trenutno imaju oko 2.500 zaposlenih.

"Od toga, zapošljavamo oko 1.550 policijskih službenika, ali s obzirom da svake godine određen broj policajaca ode u mirovinu, potrebe su veće. Mi smo nedavno raspisali konkurs, kojim će se zaposliti 40 policajaca i deset mlađih inspektora", kaže Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a Tuzlanske županije.

Brčanskoj policiji, po sistematizaciji, potrebno je 278, a zapošljava 262 policijska službenika.

"Znači, nedostaje nam 16 službenika, ali se radi na tome da se popunjenost dovede do optimuma. Nije razlog u nedostatku novca pri zapošljavanju, već je suština u tome što neke kolege odlaze, a drugi u međuvremenu dolaze", ističe Halid Emkić, glasnogovornik Policije Brčko distrikta.

Granična policija (GP) BiH se već duže vrijeme suočava s problemom kadrovskog manjka, a po trenutnoj sistematizaciji im nedostaje 281 policijski službenik, među kojima najviše u činu policajac. Ipak, u tijeku su aktivnosti da se ovako stanje "ublaži".

"U prosincu ove godine u Graničnoj policiji BiH će, nakon završene takozvane tranzicijske obuke, početi raditi 25 policijskih službenika koji su prethodno radili u drugim policijskim tijelima, a odabrani su putem eksternog konkursa", objašnjava Sanela Dujković, glasnogovrnica GP BiH.

Dujkovićeva tvrdi da u dosadašnjem periodu kadrovski manjak nije značajno ugrozio rad GP BiH, "najviše zbog dodatnih napora i užurbanog rada njenih pripadnika".

"No, u narednom periodu bi ovaj problem mogao značajno usporiti neophodan razvoj ove policijske agencije", naglašava Dujkovićeva.

Iz SIPA-e se doznaje kako i tamo nedostaje određen broj policajaca, ali iznalaze rješanja da se stanje popravi, dok Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, naglašava da broj sistematiziranih radnih mjesta u MUP-u trenutno odgovara broju zaposlenih.