PRIJEVARE U SARAJEVU Voze se za strancima i kamenjem gađaju auta, pa ih uvjeravaju da su skrivili sudar

policija
Imamović i Đelkić bi na pojedinim dijelovima grada upratili rute kojim se kreću vozila sa stranim registarskim tablicama. Iskoristili bi priliku te bi praćeno vozilo udarili kamenom ili drugim tupim podesenim predmetom, a strance bi zatim uvjeravali da su uzrokovali sudar i nanijeli štetu na automobilu u kojem su njih dvojica bili, te bi tražili određenu nočanu naknadu.

Turci nisu nasjeli

Po dobro uhodanom scenariju Imamović i Đelkić su u utorak u Vogošći uočili vozilo Dacia (34 TZ 4611) u kojem su bili turski državljani. Iako su Daciu oštetili, točnije na vozilo bacili kamen, od Turaka na prijevaru nisu mogli uzeti novac, već su se udaljili. Naime, državljani Turske C. B. i G. G. pristupili su u četvrtak u službe prostorije V PU i prijavili incident koji su u utorak imali s njima dotad dvije nepoznate osobe. Turci su prijavili da su se vozili u automobilu Dacia na magistralnom putu M-18 u mjestu Gornji Hotonj, kod Vogošće, kada su u jednom trenutku osjetili da je u vozilo udario kamen. Kada su se zaustavili da vide što se događa, prišla su im dvojica muškaraca s tvrdnjom da su svojim vozilom prouzrokovali prometnu nezgodu i oštetili njihov Hyundai getz. Nepoznate osobe su od Turaka na ime naknade štete na Hyundaiju tražili iznos od 50 eura. Turski državljani su krenuli zvati policiju, a kada su to vidjeli, dvojac prevaranata je sjeo u Hyundai i udaljili su se prema Sarajevu, odnosno prema naselju Bare. Nakon prijave, radeći na rasvjetljavanju ovih djela, službenici V PU su pronašli i lišili slobode Imamovića i Đelkića.
Njih dvojicu su zatim u službenim prostorijama, zakonski prepoznali turski državljani koji su ih prijavili policiji.

Počinili mnoštvo djela

Imamović i Đelkić su priznali da su Turcima oštetili Daciju i pokušali na prevaru od njih uzeti 50 eura, ali i da su u prethodnom periodu na isti način izvršili više sličnih djela na štetu stranih državljana u općinama Vogošća, Centar i Stari Grad.
Tako su osumnjičeni priznali da su po dobro uhodanom scenariju u po pet navrata djela nad strancima vršili u Vogošći i magistralnom putu M-18 na relaciji Kobilja Glava - Bare, potom 15 do 20 puta na relaciji od Bentbaše do Lapišnice, te na Trebeviću između Brusa i Jahorine, gdje su djelo izvršili tri do četiri puta. Obojica uhićenih su predati u Odsjek za zadržavanje lica lišenih slobode sarajevskog MUP-a.

Dnevni list