Prijavljeno ugrožavanje sigurnosti predsjednika FBiH Marinka Čavare

marinko čavara
marinko čavara

... Marinko Čavara, bio pod sigurnosnom prijetnjom za vrijeme kretanja autocestom na dionici Kakanj-Zenica. Predsjednik FBiH, po Uredbi Vlade FBiH, jeste štićena osoba, i osiguranje te osobe vrši Federalna uprava policije i to po mjestu rada, prebivališta i u kretanju, na principu osiguranja 24 sata.

Odmah, po dobivenom saznanju, za navedeni događaj, Federalna uprava policije je sukladno svojoj nadležnosti, poduzela sve operativno-tehničke, kriminalističko-obavještajne i tehničke mjere i radnje u rasvjetljavanju i dokumentiranju prijavljenog događaja, priopćeno je iz Federalne uprave policije.

Pošto su iz zaprimljene prijave proizilazile indicije o eventualnom postojanju kaznenog djela, o događaju je obaviješteno Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, kao mjesno nadležno, te je isto sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, vršilo nadzor nad radom policijskih službenika u vezi s prijavljenim događajem.

FUP je u radu na ovom događaju izvršio potrebne izvide i kriminalistička istraživanja, te je poduzeo sve potrebne kriminalističko-tehničke i operativne radnje, zadokumentirao ovaj događaj.

U okviru provedenog postupka utvrđeno je da se predsjednik FBiH Marinko Čavara 5. srpnja poslije 17 sati kretao autocestom na relaciji Kakanj-Zenica, službenim vozilom predsjednika Federacije, kojim je osobno upravljao, a s namjerom odlaska kući u mjesto prebivališta.

Kretanje predsjednika FBiH, na navedenoj trasi odvijalo se bez policijske pratnje, pošto je predsjednik FBiH, prije kretanja na put iz Sarajeva, samoincijativno iz pratnje otpustio policijske službenike koji su angažirani na njegovom osiguranju.

Na dionici autoceste Kakanj-Zenica došlo je, u nekoliko navrata, do prijetećeg "vizuelnog kontakta" između kriminogene osobe N.H., sin Ramiza, rođ. 1972. godine, s prebivalištem u Kaknju, i N.N. osobe koji su se zajedno kretali navedenom autocestom motornim vozilom Passat, s Marinkom Čavarom.

Imenovani su također tijekom vožnje navedenom dionicom autoceste, kretali se na određenom odstojanju, iza vozila kojim se Čavara kretao, a u određenoj fazi ispred službenog vozila predsjednika FBiH. U navedenom događaju nije sudjelovalo bilo koje drugo vozilo, odnosno osobe, osim spomenutih.

Nema dokaza o organiziranom nastupu navedenih inkriminiranih osoba u opisanom događaju. Nema dokaza da su navedene osobe poznavale Čavaru, odnosno da su te osobe nastupale na opisani način prema predsjedniku FBiH. Sva prikupljena dokumentacija u vezi s navedenim događajem, uz potrebna izvješća dostavljeni su postupajućem tužitelju Tužiteljstva ZDŽ, koji će postupiti sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku FBiH.

U tijeku rada na rasvjetljavanju navedenog događaja Federalna uprava policije je ostvarila suradnju s MUP-ovima Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije, MUP-om Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, priopćeno je iz FUP-a.

FENA