Presuda uredniku Slobodne Bosne: Za duševnu bol Komšiću, Lagumdžiji i Hadžiću po 3000KM

Čelnici SDP-a, naime, tužili su urednika "Slobodne Bosne" Senada Avdića zbog navoda iznesenih u tekstu "Kako su pali Hadžić i Hasibović" objavljenom u ovom magazinu u listopadu 2009. U presudi je istaknuto da su tekstom izvršene povrede Zakona o zaštiti od klevete, Konvencije o pravima djeteta i Kodeksa za tisak.

Senad Avdić kazao je za Dnevni avaz da je presudu, čiji je sadržaj, kako kaže, skandalozan, nepismen i neprofesionalno napisan, proslijedio odvjetnicima da je prouče.

- Ja ne znam kako se netko kao gospođa Lejla Fazlagić uopće može baviti tim poslom. Presuda vrvi nepoznavanjem maternjeg jezika, pravne struke, političkim, a ne pravnim argumentima. Jedino objašnjenje je da je ovo politička presuda, jer se radi o trojici istaknutih stranačkih lidera, političara i državnika - kazao nam je Avdić.

On se pita što bi se desilo da sud u Banjoj Luci presudi FTV-u i "60 minuta" u bilo kojem iznosu po tužbi, naprimjer, Milorada Dodika, Nebojše Radmanovića i Rajka Vasića. Avdić vjeruje da bi sva slobodumna javnost skočila u odbranu nezavisnosti i slobode izražavanja "60 minuta". No, u slučaju "Slobodne Bosne", tri čelna čovjeka jedne političke stranke hladno tuže i dobivaju na sudu.

Avdić navodi i slučaj Pere Lukovića i E-novina.

- Nakon što ga je tužio Emir Kusturica, sva slobodoumna sarajevska javnost, od gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena do nezavisnih intelektualaca, ustala je u obranu Lukovića. Naravno, sasvim opravdano i argumentirano. Međutim, ja ne vidim da se ovdje itko oglasio. Ne vidim kakva je razlika kad nekoga tuži Kusturica ili kad nekoga tuži Zlatko Lagumdžija. Meni pada bizarna ideja na pamet, da se obratim gradonačelniku Beograda da mi da podršku, jer je gradonačelnik grada u kojem sam rođen, Alija Behmen, zapravo jedan politikantski stranački činovnik - navodi Avdić.

Diletantska presuda

On dodaje da je presuda Općinskog suda iz tisućuu razloga neodrživa. Na njoj će se, kako kaže, testirati u kojoj mjeri i je li uopće izvršena reforma pravosuđa.

- Ovo je jedna diletantska, amaterska presuda, koja nije posljedica ničega drugog nego udvaranja političkim elitama, u konkretnom slučaju eliti SDP-a - mišljenja je Avdić.

U tekstu zbog kojeg su pomenuta trojica tužili Avdića izneseni su podaci prema kojima je Federalna uprava policije podnijela kaznenu prijavu protiv načelnika općine Novi Grad Damira Hadžića, i direktora građevinske tvrtke "Butmir" Huseina Seje Hasibovića, a na osnovu prijave tadašnjeg direktora ASA Holdinga Nihada Imamovića. U prijavi je Imamović naveo da je od njega i grupe investitora tražen novac kako bi se odobrile izmjene regulacionog plana Alipašino polje kojima bi mogli početi gradnju u nekadašnjem krugu Astre.

U spornom tekstu objavljena je i fotografija pomenute trojice s ljetovanja, na kojoj su bez zaštite prikazana njihova maloljetna djeca.

dnevni avaz