Presuda: fra Martinu samo opomena

Ova mjera izrečena mu je zbog nenapuštanja župne kuće. Sutkinja je obrazložila odluku kazavši kako nije bilo osnova ni za novčanu ni za zatvorsku kaznu.

Sutkinja je kazala kako će rješenje i obrazloženje presude donijeti naknadno. Sve je ovo trajalo desetak minuta. Uz novinare, izricanju presude bilo je nazočno nekoliko svećenika i građana.

Fra Martina Planinića tužio je don Tomislav Ljuban koji je kao dijecezanski svećenik po nalogu biskupa Ratka Perića trebao preuzeti župu Tepčići, ali mu je fra Martin nije dao.

To je eskalacija “hercegovačkoga slučaja”, što je naziv za spor oko više hercegovačkih župa koje bi franjevci trebali predati dijecezanskim svećenicima.

Stiže žalba

U podužoj, kasnije i izmijenjenoj optužnici tužiteljice Štefice Lakičević stajalo je kako je fra Martin uzurpirao crkvu, župni stan i sporedne prostorije Sv. Ante Padovanskog u župi Tepčići.

Nakon izrečene presude fra Martinov odvjetnik Damir Sadović iz Mostara izjavio je kako će se žaliti na presudu, budući da se radi o apsolutnoj zastari predmeta. I drugi fra Martinov odvjetnik Marinko Katić iz Čapljine potvrdio nam je da će se žaliti na presudu budući da je fra Martin u župu Tepčići došao na Cvjetnicu 1999. godine, kad je župa bila prazna.

On je dodao kako ovaj predmet nije uopće za raspravljanje pred sudovima BiH i Federacije BiH iz razloga što tretira odnose unutar Crkve, gdje se primjenjuje kanonsko pravo, a BiH je sekularna država. U povijesti Hercegovine nije zapamćeno da svećenik tuži svećenika, do ovoga slučaja na mostarskom sudu.

slobodna dalmacija