PREMINULO DEVET OSOBA Sezonska gripa odnosi živote u BiH, evo što kažu liječnici

gripa
Ilustracija/Hercegovina.info

Kihanje, kašljanje, visoka temperatura, otežano disanje, samo su neki od znakova da je gripa pokucala na vaša vrata. Nekoliko građana za N1 otkrilo je kako se štite od gripe.

Neki se ne štite nikako, dok drugi koriste nešto više voća i povrća.

Oni koje su upitali rekli su kako se ne cijepe protiv gripe, ali da je još uvijek nisu imali ove zime.

No, sezonska gripa koja hara našim prostorima uzima maha i u BiH.

Smrtni slučajevi prouzročeni i gripom AH1N1 bilježe se u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Banja Luci. Ukupno devet ljudi u BiH, umrlo je od posljedica gripe.

"U proteklom razdoblju 31 pacijent je bio hospitaliziran u Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla. Trenutno, na navedenoj Klinici je hospitalizirano 12 pacijenata pod dijagnozom sindrom gripe. Nažalost, i pored svih poduzetih aktivnosti i napora medicinskog osoblja, kod dva pacijenta je došlo do smrtnog ishoda zbog izuzetno teškog komorbiditeta, odnosno pridruženih dugotrajnih kroničnih bolesti", rekli su za N1 iz UKC Tuzla.

U Federalnom Zavodu za javno zdravstvo potvrđuju ukupno sedam smrtnih slučajeva, većinom se radi o virusu tipa A. Od početka sezone od ukupno testiranih 206 uzoraka, 65 je pozitivno na virus gripe.

"Tri smrtna ishoda registrirana su u Zeničko-dobojskoj, dva u Tuzlanskoj i dva u Sarajevskoj županiji”, priopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Virus gripe tip A, podtip A (H1N1) pdm09 - virus za koji se pogrešno veže termin “svinjska gripa” je virus sezonske gripe, koji je kod nas u stalnoj cirkulaciji.

Na području Federacije BiH registrira se umjereni intenzitet gripe, uz porast aktivnosti u protekla dva tjedna.

Dva smrtna slučaja zabilježena su u Banja Luci.

Prijavljeni broj obiljelih koji se u RS ambulantno liječe od oboljenja sličnih gripi pet puta je manji nego prošle godine,. 2019. Prema podacima Instituta za javno zdravlje RS od 772 potvrđena slučaja, 62 su bila sa smrtnim ishodom.

"Radi se o osobama starije životne dobi s višestrukim komorbiditetima, nažalost teške forme gripe se i očekuju kod ovakvih pacijenata. Zato tijekom cijele sezone apeliramo da se cijepe, jer je cjepivo jedini način da se zaštite da budu sigurni da će imati barem blaži oblik gripe", kazala je Nina Rodić Vukmir, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje RS.

Bolnice RS su prijavile 54 teška slučaja, najviše bolnica Doboj 22. Dominantan soj gripe A je -H3, od gripe B-podtip Victoria, a na trećem mjestu virus H1. Nadležni ističu kako nema mjesta za paniku.

Svake godine u svijetu od sezonske gripe oboli od 3 do 5 milijuna osoba, sa smrtnim ishodom i do 500 000. Iz Instituta za javno zdravstvo izdali su smjernice za prevenciju, te prečavanje eventualnih epidemija.