Preminula Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca

Preminula Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca
... u cijeloj BiH i regiji, preminula je sinoć nakon teške bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, javlja Dnevni avaz.

Alisa Mahmutović rođena je 1977. godine u Tuzli. Studij bosanskog jezika i književnosti završila je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli te stekla zvanje profesora bosanskog jezika i književnosti. Školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se 2002. godine upisala na Poslijediplomski doktorski studij lingvistike. Godine 2008. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom Jezik bošnjačke usmene epike.

Bila je zaposlena i angažirana na filozofskim fakultetima u Tuzli i Zenici, Islamskom pedagoškom fakultetu, Institutu za jezik u Sarajevu i Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.

Alisa Mahmutović i njen suprug, profesor Dubravko Lovrenović, u fokus javnosti dospjeli su nakon samoubojstva njihovog sina, 14-godišnjeg Mahira.

Iako je istraga Tužiteljstva ŽS nakon dječakove smrti pokazala da na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja, Mahmutović i Lovrenović su do posljednjeg dana tvrdili da je Mahirova smrt posljedica vršnjačkog nasilja koje je doživio u školi.

Dubravko Lovrenović, Mahirov očuh, također je preminuo u siječnju ove godine u 61. godini. Kao i Alisa, bolovao je od karcinoma.