Premijeru Nikšiću prijeti kazna zatvora

Nermin Nikšić, zatvorska kazna, Nermin Nikšić, Nermin Nikšić, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Nermin Nikšić, proračun, rebalans proračuna, mirovine, Nermin Nikšić, zgrada vlade, SDP BIH, nermin nikišić,  federalno ministarstvo , vlada Federacije BiH
Kada bi BiH bila prava pravna država federalni premijer Nermin Nikšić mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do tri godine. Ipak, zakoni i uopće propisi u BiH su rastezljiva kategorija pa je malo vjerojatno da će premijer Nikšić otići u zatvor pa čak i novčano biti kažnjen.

Provedba presuda

A u zatvor bi, po Kaznenom zakonu, trebao zbog nepoštovanja jednog drugog zakona. I to ne bilo kojeg, već vrhovnog - Ustava FBiH koji kaže da je premijer odgovoran za provedbu odluka Ustavnog suda. Mnoge odluke federalnog Ustavnog suda se ne provode pa toj pravosudnoj instituciji ne preostaje ništa drugo nego posegnuti za odredbom iz svog poslovnika o radu i donijeti rješenje kojim utvrđuje da presuda nije provedena. Pet takvih rješenja o neprovedbi odluka Ustavnog suda objavljeno je u posljednjem izdanju Službenih novina FBiH (91/13) od 20. 11. i po dužnosti dostavljeno nadležnom tužiteljstvu. Premijer je po Ustavu odgovoran za provedbu odluka Ustavnog suda FBiH, a neprovedba odluka je kazneno djelo i po Kaznenom zakonu FBiH za to (ne)djelo može se izreći zatvorska kazna do pet godina. Zapravo, član 351. KZ-a propisuje da je neizvršavanje sudskih presuda kazneno djelo za koje se može izreći novčana, ili kazna zatvora do tri godine. Ako je ovim kaznenim djelom prouzročena "teža povreda prava drugog ili značajna materijalna šteta" počinitelju prijeti kazna od jedne do pet god.

Izvor: vecernji.ba