Premijer je jedini krivac što Vlada FBiH ne funkcionira

Od početnih 20-ak točaka, sada je na dnevnom redu čak 65 točaka. Zamjenik premijera Vjekoslav Bevanda je, uz ostale, uputio pismo predsjednici Federacije Borjani Krišto tražeći zaštitu institucije Vlade.

Postoji li uopće Vlada Federacije BiH?

Na papiru postoji, ali se sjednice na održavaju. Ja radim svoj posao u ministarstvu, a Vlada uopće ne funkcionira.

Kakvo je Vaše objašnjenje, što je tomu razlog?

Jedan jedini razlog je premijer i njegova neshvatljiva opstrukcija rada Vlade te jednostavno zakazivanje i otkazivanje sjednica bez ikakva valjanog razloga.

Premijer, međutim, lopticu prebacuje na Vas i gospodina Grahovca tvrdeći da se nisu stekli formalni uvjeti za održavanje sjednica. Što je, primjerice, bio razlog za odgodu posljednje sjednice na kojoj je jako puno točaka?

Nisu se stekli uvjeti kada je premijer zaključio da neće sve biti po njegovoj volji. Ministri imaju pravo predlagati dopune dnevnoga reda kako bi se moglo odlučivati o određenim točkama. Vrhunac svega bila je njegova izjava na konferenciji za novinare da u Vladi mora vladati konsenzus i da u Vladi ne smije dolaziti do nadglasavanja. To je rekao čovjek koji je i započeo tu praksu te je u najbrutalnijoj formi demonstrirao od samoga dolaska.

A premijeru nisu smetala ranija nadglasavanja, koja su počesto bila na nacionalnoj crti protiv Hrvata?

Bilo je po svakoj mogućoj osnovi, a najčešće po nacionalnoj.

Različito se tumači situacija u kojoj se nalazi Vlada. Može li alibi za to biti navodi kako radite u ‘tehničkom mandatu' pa ne biste trebali donositi nikakve odluke?

Nigdje u zakonu nisam pročitao da postoji tehnički mandat Vlade. Dok se imenuje Vlada sasvim je normalno da sadašnja Vlada normalno funkcionira. Zar je nekome u interesu da Vlada ne radi.

Analitičari najavljuju da će trebati vremena da se okupi nova federalna Vlada. Što ćete vi ministre u međuvremenu raditi, a s druge strane imamo pat-poziciju?

Imam jako puno posla u ministarstvu i radim što je moguće više. S druge strane, izabran sam u federalni Parlament i čekam tumačenje Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Možda se i čeka da ja odem iz Vlade da se ‘steknu uvjeti za donošenje odluka'.

Dio medija u Sarajevu spominje da je najveći problem leži u imenovanju direktora?!

Apsolutno nije! Mediji iz Sarajeva, naročito u dijelu javnog servisa, prikazuju očigledno politički sponzorirane emisije.

A kada su u pitanju imenovanja, ipak, molim Vas za komentar zašto se premijer boji te točke dnevnog reda?

Treba to njega pitati. Ali bili smo svjedoci 28 imenovanja kada smo bili nadglasavani, a bilo je i nezakonitih odluka.

Hoće li se ovakva praksa nastaviti i ubuduće u novoj Vladi?

Moguća je takva praksa dok se ne dogodi izmjena Ustava i ne izađemo iz ove luđačke košulje. Vrlo izvjesno je da će se opet događati nadglasavanja.

Što će biti s proračunom za 2011. budući ne postoji generalni dogovor na razini države oko okvira proračunskih kretanja?

Taj dogovor će se postići, nisam nimalo zabrinut oko toga. Proračuni se već uvelike rade. Dogovor o okvirnom proračunu. Uvažavam i argumente države i entiteta, ali svi moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Unutar Fiskalnog vijeća BiH vrlo relaksirano raspravljamo o ovome. Istina je da ova previranja u federaciji dodatno usložnjavaju situaciju.

izvor: večernji list