Prekinuta hitna sjednica Parlamenta BiH, nema entitetske većine

Prekinuta hitna sjednica Parlamenta BiH, nema entitetske većine
Nakon rasprave dnevni red sjednice nije usvojen jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske te je sjednica prekinuta.

Naime, na dnevnom redu bila je aktualna situacija u pravosudnim institucijama BiH s naglaskom na obaveze iz preporuka Europske komisije, a kao materijal predložen je Izvještaj o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) za prošlu godinu, a tu instituciju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u kaznenim istragama.

Ovakav materijal bio je sporan zastupniku Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudinu Mehmedoviću koji je upozorio da do sada niti jedan izvještaj ove nezavisne institucije nije dobio podršku zastupnika te smatra da su članovi te institucije trebali do sada nešto uraditi u tom smislu.

Upozorio je i na činjenicu da predsjednik Milan Tegeltija ne prisustvuje sjednici, s tim se složio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, ali uz objašnjenje da upravo činjenica što Tegeltije nema postoji potreba da se o ovome govori.

Mehmedoviću je odgovorio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović koji je kazao da ovakav materijal za sjednicu nije dostavljen od Vijeća ministara BiH ili Predsjedništva BiH nego su zastupnici pronašli izvještaj na web stranici, ali to ne sprječava druge zastupnike da prilože svoj materijal.

Skidanje te točke s dnevnog reda odmah na početku sjednice zatražio je zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović koji je uz konstataciju da postoje problemi u pravosuđu, nemoguće o tome danas razgovarati jer nema onih koji će odgovoriti na ta pitanja dodajući da ovo nije način da se o tome raspravlja.

Zastupnik SDA Adil Osmanović ocijenio je da predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) treba sazivati sjednice tog doma jer su politakanstve izjave onih koji ne dolaze na sjednicu, zato je pozvao da se sjednice sazovu pa da se vidi ko vrši opstrukciju te da se vidi ima li taj dom kapacitet da radi.

Napomenuo je da ne postoje realni razlozi za ne sazivanje sjednice, ali Krišto je potom pojasnila da sjednice saziva Kolegij, a ne ona sama napominjući da je potrebno da se ispune pretpostavke za sazivanje sjednice, no da to nije tako precizirano Poslovnikom o radu Krišto je upozorio Arnaut.

Na dnevnom redu uz stanje u pravosuđu bilo je i pitanje migracija u BiH te je zastupnik SDS-a Dragan Mektić naglasio da su te dvije teme životna pitanja građana o kojima dužnosnici trebaju razmatrati, dodajući da ukoliko se ne sazivaju sjednice onda dužnosnici ne osjećaju nikakvu obavezu prema građanima.

Za to vrijeme koristimo sve privilegije koje imamo. Ne ulazim u raspravu ko saziva sjednicu ili ne, ali spomenuli ste neke pretpostavke pitam vas ko ih treba ispuniti vi (Kolegij) ili mi (poslanici). Ako te pretpostavke ne može ispuniti onda trebate odstupiti od tih funkcija, pozvao je Mektić.

Da će ta točka kontaminirati narednu o migracijama, ocijenio je zastupnik HDZ-a Predrag Kožul tvrdeći da su svi prisutni zastupnici opredijeljeni razgovarati o pitanju povećanog priliva migranata u BiH, a pravosuđe je preozbiljan tema da se o njemu raspravlja na hitnoj sjednici.

Međutim, nakon rasprave glasalo se o ovako predloženom dnevnom redu hitne sjednice koji je sadržavao samo dvije točke dnevnog reda, ali nije bilo dovoljanog broja glasova za usvajanje dnevnog reda te je sjednica prekinuta.

(fena)