Preglasavanje Hrvata nemoguće u novom Ustavu

ustav, BIH, Hrvati u BIH
Forum građana Tuzla i skupina intelektualaca u okviru Foruma pobrinuli su se za novi Ustav i pripremili prijedloge amandmana na Ustav BiH, kazao nam je predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, koji poručuje da je ova inicijativa pokrenuta u namjeri da se otklone diskriminirajuće odredbe. Novi prijedlozi nisu polovični nego nude posve novo uređenje na kojem su stručnjaci radili godinu dana.
Jednakopravnost naroda

"Naš cilj je bio da se kroz amandmane ispoštuje odluka Ustavnog suda o ravnopravnosti sva tri naroda na čitavom teritoriju BiH. Ovim amandmanima zajamčena je i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u Parlamentu BiH tako da će i predstavnici hrvatskog naroda bez obzira na njihovu brojnost imati ustavnu mogućnost uložiti veto ukoliko dođe do povrede vitalnog nacionalnog interesa", kazao je Šehić.
Pojašnjava da su željeli hrvatskom narodu, bez obzira na brojnost, osigurati pravo da više nikada ne budu preglasani. Amandmani se tiču i ukidanja svih diskriminirajućih odredaba u Ustavu BiH.
Između ostalog, predlaže se uvođenje pojmova građani, nacionalno neopredijeljeni te izbor jednog predsjednika BiH i triju potpredsjednika i uspostava Vrhovnog suda na razini države. U izmjenama je napravljen balans između građanskog i nacionalnog, te se utvrđuje da je BiH sekularna i socijalna država.
Predsjednici bi se, prema novom Ustavu, rotirali godišnje. Birao bi ih Zastupnički dom Parlamenta BiH, a dolazili bih iz tri reda sva tri konstitutivna naroda i jedan iz reda nacionalnih manjina ili nacionalno neopredijeljenih građana.

Veće nadležnosti Vijeću ministara

"BiH je u sadašnjem Ustavu demokratska država, a mi smo predvidjeli da bude istovremeno i sekularna i socijalna država u kojoj će se poštivati i biti zajamčena sva ljudska i građanska prava", rekao je Šehić. Izmjenama Ustava i Vijeću ministara bi se dale veće nadležnosti, a izmjene bi se dogodile i u Domu naroda Parlamenta BiH i Ustavnom sudu BiH.
Entitetsko glasovanje bi se izmjestilo iz Zastupničkog u Dom naroda Parlamenta BiH, tako da Zastupnički dom bude dom svih građana.
Šehić kaže da je želja bila omogućiti jednakopravnost građana na teritoriju cijele BiH. Predlaže se da konstitutivni narodi budu na paritetnom principu zastupljeni ravnopravno i jednako brojno, ali i da nacionalne manjine i nacionalno neopredijeljeni imaju zastupljenost. Stoga bi se i izaslanici u oba entiteta birali na isti način.
Prijedlog izmjena i dopuna Ustava BiH bit će uskoro upućen i prema bh. strankama koje participiraju na državnoj razini. On naglašava da su amandmani samo njihovo razmišljanje koje podliježe i izmjenama, a oni će preko javnih rasprava biti prezentirani i javnosti. Jedan set koji nedostaje sadašnjem Ustavu, kaže Šehić, jesu i sudovi u BiH, jer država nema Vrhovnog suda.
"Nismo ulazili u novi političko-teritorijalni ustroj zemlje. To ostavljamo političkim strankama. Pokušali smo građane i narode u BiH, one koji imaju entitet ili ne, dovesti u ravnopravan položaj vodeći računa o tome da u BiH žive tri jednakopravna i ravnopravna naroda", kaže Šehić i dodaje da su kroz ustavna rješenja pokušali neutralizirati strah "kod manje brojnijeg naroda" i da je ovo ideja običnih ljudi.

Ispoštovana odluka Suda u Strasbourgu

Vehid Šehić kaže da se prilikom izrade amandmana nisu posebno osvrtali na presudu Suda u Strasbourgu u slučaju "Sejdić i Finci" jer su željeli primijeniti protokol br.12 Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama koje je državni Parlament potpisao i obvezao se na borbu protiv svakog vida diskriminacije. No, uz taj protokol se ispoštovala i presuda Suda u Strasbourgu. "Ovo je za dobrobit svih nas i niko se neće osjećati gubitnikom i dobitnikom...Danas je većina građana gubitnik, a ovo je po mjeri svakog građanina. Ovim se položaj običnog čovjeka kroz Ustav želi poboljšati", zaključuje Šehić. Pored svega navedenog novi Ustav bi se pobrinuo i za sitnice koje život znače za građane BiH. Bolje bi bilo uređeno zdravstveno osiguranje, ali i ekonomski razvoj države.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo/dnevni list