FOTO  Predstojnik Milas sa dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda

Zvonko Milas, Josip Jerković
Na sastanku se razgovaralo o unapređenju položaja hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, poteškoćama s kojima se Hrvati susreću te programima i projektima koji se provode s ciljem poticanja njihova povratka i održivog ostanka u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Predstojnik Milas je istaknuo važnost i značaj Hrvata u Bosni i Hercegovini za Republiku Hrvatsku te da je jačanje položaja hrvatskoga naroda na cijelom prostoru BiH među prioritetima hrvatske vlade. „Podatak da preko 7000 obitelji želi povratak u svoje domove u Bosnu i Hercegovinu nas sve skupa raduje ali i obvezuje. Uz osiguravanja osnovnih preduvjeta za život - kao što su rješavanje stambenog pitanja uz postojanje civilizacijskih uvjeta života poput vode ili struje, ključ održivog ostanka i opstanka Hrvata- su radna mjesta. Stoga ćemo svakako naglasak u svim našim aktivnostima i programima staviti upravo na taj važni čimbenik. Potencijala ima jako puno, volje također"- rekao je predstojnik Milas.

Dopredsjednik Jerković je naglasio kako je povratak Hrvata u Republiku Srpsku otežan iz niza razloga te da u tom smjeru očekuje snažniju potporu Republike Hrvatske: „Problema je puno: od obnove kuća do zapošljavanja. Stoga je važno uspostaviti čvršću suradnju kako bi se poteškoće s kojima se Hrvati u Republici Srpskoj svakodnevno susreću brže i uspješnije rješavale" - rekao je dopredsjednik Jerković.

Sugovornici su se složili da je potrebna veća međusobna koordinacija te da će sinergijsko djelovanje i suradnja resornih institucija iz Republike Hrvatske i entiteta Republike Srpske dovesti i do značajnijih pomaka na bolje kad su u pitanju povratak i održivi ostanak Hrvata u Republici Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini.