Predstavnički dom izglasao nepovjerenje Vladi FBiH

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH glasalo je 58 zastupnika, 6 ih je bilo suzdržanih, a 26 protiv, piše Dnevni avaz.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi pokrenulo je 56 zastupnika iz klubova zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, te Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990 u Zastupničkom domu, jer smatraju da sastav Federalne vlade nije u skladu sa parlamentarnom većinom u Predstavničkom domu, formiranom u lipnju 2012. godine.

O incijativi za izglasavje nepovjerenja Vladi izjasniće se se i Dom naroda 15. veljače također na vanrednoj sjednici. U obrazloženju inicijative navodi se da "sastav Vlade FBiH u posljednjih šest mjeseci ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na Općim izborima u BiH održanim 2010. godine, da u svom djelovanju ne izvršava kvalitetno i u cjelini javne interese građana FBiH".

Poslanici su danas prihvatili i zaključke koje su predložila četiri kluba koja čine novu većinu, kojim je definirano da Vlada FBiH kojoj je izglasano nepovjerenje nastavlja raditi sa smanjenim ovlastima što podrazumijeva ograničavanje rada Vlade samo na neophodne aktivnosti koje osiguravaju izvršavanje preuzetih međunarodnih obveza i one koje su potrebne za funkcioniranje FBiH.

Zaključcima se predviđa i da Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje ne može donositi odluke i druge akte kojima se stvaraju dodatna financijska opterećenja za FBiH, te usvajati programe utroška sredstava bez suglasnosti Parlamenta FBiH.

U zaključcima se premijer FBiH zadužuje da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora te članova uprave u preduzećima, agencijama, institucijama i zavodima čiji je mandat istekao, uz napomenu da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH izvršiti imenovanja vršitelja dužnosti na te pozicije, a nakon izbora nove vlade ona će provesti postupak izbora stalnih članova.

Usvojen je i zaključak poslanika SDP-a Mirka Pejanovića kojim se poziva predsjednik FBiH Živko Budimir da u skladu sa ustavnim ovlastima omogući proces izbora nove vlade.