Predstavljena knjiga ''Uzroci rata: Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine''

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Ivica Šarac, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Miroslav Palameta, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. sc. Ivica Lučić, znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, autor knjige.

Predstavljanje je organizirao Hrvatski intelektualni zbor uz suorganizaciju HKD Napredak glavna podružnica Mostar. Pokrovitelj predstavljanja knjige je JP Elektroprivreda HZ Herceg Bosne.

U svome djelu Ivica Lučić se bavi poviješću Bosne i Hercegovine i Jugoslavije u razdoblju nakon smrti Josipa Broza Tita 1980. godine, prateći razvoj prilika sve do punog razgaranja rata 1992. godine.

Važnost posla kojega se poduhvatio autor leži prije svega u činjenici da rat, koji se na teritoriju BiH vodio od zadnjih mjeseci 1991. godine sve do listopada 1995., odnosno njegove uzroke kao i povod, nije moguće razumjeti i objasniti bez detaljnoga poznavanja i razumijevanja prilika koje u BiH, ali i Jugoslaviji vladaju nakon smrti Josipa Broza Tita.

Iako je od formalne propasti ''samoupravnog socijalističkog projekta'' proteklo već više od dvadeset godina, još uvijek se o tom projektu govori poglavito iz perspektive njegovih izravnih sudionika (ili njihovih ''glasnogovornika'') u nastojanju pronalaženja ''bolje prošlosti'', čime se zapravo zaklanjaju pravi razlozi njegove propasti.

Način na koji Lučić prikazuje društvenu konstrukciju ''progresivnih snaga'' i istu takvu konstrukciju i definiranje ''protivnika i neprijatelja'', u situaciji kada je ''razvojni socijalistički projekt'' zapao u duboku krizu koja je tražila brze promjene i transformacije, važan je kao dio procesa društvenog osvješćivanja i realnog sagledavanja vlastite prošlosti, navodi u recenziji knjige prof. dr. Mladen Ančić.

Dnevnik.ba