Predstavljen glavni projekt izgradnje državnog zatvora

U saopćenju Ministarstva navodi se da je to bila prilika za razmjenu stručnih mišljenja o funkcioniranju budućeg državnog zatvora, uz detaljno informiranje o strukturi i namjeni objekta.

Glavne karakteristike projekta, čine taj zatvor suvremenijim i sigurnijim u odnosu na sve druge ustanove slične namjene u zemlji ali i na Balkanu.

Projektom su potpuno zadovoljeni europski zatvorski standardi. Najveći dio sredstava bit će utrošen na najnovije visokosigurnosne sisteme. Objekt će imati neto površinu od oko 24.000 m2 a sadržavat će samo jednokrevetne ćelije, površine oko 12 m2.

Po potrebi će se osiguravati sva potrebna liječnička zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.

"Objekt će imati minimalne troškove za energente zbog maksimalne uštede energije kroz korištenje samoobnovljivih izvora energije te minimalne troškove održavanja," navodi se.

Tim tehničke pomoći koji je izradio projektnu dokumentaciju čini grupa od tridesetak eksperata iz različitih oblasti - arhitekture, građevinarstva, instalacije vodovoda i kanalizacije, strojarstva, elektroinstalacije, sigurnosnih sustava, puteva i vanjskog uređenja, zaštite okoline, samoodrživih izvora energije, tretmana otpadnih materija, javnih nabavki, upošljavanja zatvorenika, uz eksperte sa dugogodišnjim iskustvom u rukovođenju ovakvih institucija.

"Ovog tjedna raspisan je prvi natječaj za izvođenje pripremnih radova na izgradnji državnog zatvora. Naredne sedmice bit će raspisana još dva tendera sa po dva lota (za pristupne put i uličnu rasvjetu, nadzor nad radovima na pristupnom putu i rasvjeti).

Radovi su planski podijeljeni na manje cjeline, sve da bi se na natječaje prijavilo što više izvođača.

Izgradnja državnog zatvora visoke sigurnosti, u potpunosti će biti završena do 2013. godine", saopćilo je Ministarstvo pravosuđa BiH.

(Fena)