Predsjednik Veterinarske komore Federacije : Lijanović krši zakone i čini teška kaznena djela

Predsjednik Veterinarske komore Federacije : Lijanović krši zakone i čini teška kaznena djela
... je nekoliko zakona, i počinjeno je teško kazneno djelo.Ovo je za "Avaz" izjavio predsjednik Veterinarske komore Federacije Jasmin Ferizbegović.

Lijanović je, naime, i svojim kompanijama omogućio jeftine preglede, a dao je sebi za pravo da raspoređuje novac koji zarađuju veterinarske stanice, pa čak i da oslobađa od plaćanja PDV-a, što, tvrdi Ferizbegović, nije u njegovoj nadležnosti.

Novim pravilnikom, između ostalog, naknade za pregled objekata koji su registrirani za izvoz umanjene su čak za 90 posto. Te naknade plaćaju same firme, a upravo Lijanovićeve kompanije prednjače u izvozu mesnih prerađevina. Osim toga, u pravilniku stoji da veterinarska postaja, od naknade koju dobije za pregled, odvaja 30 posto novca i na njega ne plaća porez, te da PDV obračunava tek na ostatak iznosa od 70 posto.

Ferizbegović podsjeća da ministar poljoprivrede nema pravo bilo koga oslobađati od PDV-a, te da se na taj način umanjuje državni budžet.

Naš sugovornik upozorava da u Zakonu o veterinarstvu FBiH jasno stoji da sav prihod od pregleda zadržava postaja koja ga je obavila. Inače, onih 30 posto novca koji se odvaja odlazi u županijski i u federalni budžet.

- Suština svega toga je da se struka udalji od pregleda, a sva naša borba ide ka tome da se zaštite građani. A ako se ovo nastavi, mislim da veterinarskim stanicama prijeti kraj - upozorava Ferizbegović i dodaje da se na pravilniku osjeti da ministar ima kompaniju te da je to veliki problem.

Dnevni avaz