Predsjednik Veterinarske komore Federacije : Lijanović krši zakone i čini teška kaznena djela

Dobar loš zao emisija, Jerko Ivanković Lijanović, NSRzB, Jerko Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, sdpbih, Jerko Ivanković Lijanović, razvojna banka, Jerko Ivanković Lijanović, poljoprivreda, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, poticaji, Senad Avdić, Jerko Ivanković Lijanović, kazneno djelo, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, savjetnici, dnevnice
... je nekoliko zakona, i počinjeno je teško kazneno djelo.Ovo je za "Avaz" izjavio predsjednik Veterinarske komore Federacije Jasmin Ferizbegović.

Lijanović je, naime, i svojim kompanijama omogućio jeftine preglede, a dao je sebi za pravo da raspoređuje novac koji zarađuju veterinarske stanice, pa čak i da oslobađa od plaćanja PDV-a, što, tvrdi Ferizbegović, nije u njegovoj nadležnosti.

Novim pravilnikom, između ostalog, naknade za pregled objekata koji su registrirani za izvoz umanjene su čak za 90 posto. Te naknade plaćaju same firme, a upravo Lijanovićeve kompanije prednjače u izvozu mesnih prerađevina. Osim toga, u pravilniku stoji da veterinarska postaja, od naknade koju dobije za pregled, odvaja 30 posto novca i na njega ne plaća porez, te da PDV obračunava tek na ostatak iznosa od 70 posto.

Ferizbegović podsjeća da ministar poljoprivrede nema pravo bilo koga oslobađati od PDV-a, te da se na taj način umanjuje državni budžet.

Naš sugovornik upozorava da u Zakonu o veterinarstvu FBiH jasno stoji da sav prihod od pregleda zadržava postaja koja ga je obavila. Inače, onih 30 posto novca koji se odvaja odlazi u županijski i u federalni budžet.

- Suština svega toga je da se struka udalji od pregleda, a sva naša borba ide ka tome da se zaštite građani. A ako se ovo nastavi, mislim da veterinarskim stanicama prijeti kraj - upozorava Ferizbegović i dodaje da se na pravilniku osjeti da ministar ima kompaniju te da je to veliki problem.

Dnevni avaz