FOTO  Predsjednica u Jajcu: O hrvatskom narodu u BiH moramo posebno brinuti

Predsjednica u Jajcu: O hrvatskom narodu u BiH moramo posebno brinuti

U svom obraćanju, Predsjednica je naglasila kako danas slavimo pobjedu samostalnosti i suverenosti BiH te pobjedu opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima. Danas se prisjećamo i svih nevinih žrtava stradalih u ratnoj agresiji diljem BiH, bez obzira na nacionalnost, te egzodusa brojnih prognanika i izbjeglica, dodala je.


Događanja iz prošlosti trebaju biti pouka i poruka, trebaju biti prezentirana kroz istinu i činjenice te lišena svake dnevne politike. "A činjenice govore kako se u Hrvatskoj i BiH vodio krvavi rat koji je uzrokovala Miloševićeva velikosrpska politika. Činjenice govore kako je u Srebrenici počinjen najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata u Europi. I činjenice govore kako su vojne operacije u Hrvatskoj i BiH u ljeto 1995. godine spriječile još veće zločine na ovim prostorima te stvorile preduvjete za završetak rata i postizanje toliko željenog mira. Kako u Hrvatskoj, tako i u BiH", kazala je Predsjednica.

U nastavku svog obraćanja, Predsjednica je kazala kako je današnja BiH suočena s mnogim problemima, od političkih do gospodarskih, a put rješavanja tih problema svakako je i put prema euroatlantskim integracijama."Na tom putu Republika Hrvatska će uvijek biti, ne samo dobar susjed i iskren prijatelj BiH, već i najveći zagovornik potrebe za njezinim punim uključivanjem u euroatlantske integracije", kazala je.

Samo čvrsto zajedništvo hrvatskog naroda osiguralo njegovu opstojnost na ovim prostorima, istaknula je Predsjednica te dodala kako je danas ponovno potrebno to zajedništvo. No, osim njega, u BiH nam treba i duh europskog zajedništva, tolerancije i jednakopravnosti svih naroda, kako bi se postigao prosperitet.

Na kraju svog obraćanja, Predsjednica je naglasila kako će se o hrvatskom narodu u BiH, koji mora biti jednakopravan, i dalje posebno brinuti, a u svojim međunarodnim aktivnostima nastaviti zalagati da EU ne zaboravi na nužnost pune integracije BiH, a na dobrobit svih triju konstitutivnih naroda.