Predsjednica Hrvatske ozbiljno razmišlja kako stvoriti političko rješenje za sve građane BiH

kolinda - vinko puljic
kolinda - vinko puljic

- Ona ozbiljno razmišlja o tome kako da se stvori jedno i političko i gospodarsko rješenje za sve građane u BiH. Hrvati ne traže nikakve privilegije već samo da imaju jednaka prava kao i drugi narodi - izjavio je kardinal Puljić nakon sastanka.

Izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica Hrvatske našla vremena da pohodi sjedište Katoličke crkve u Sarajevu. To je bila prilika da Puljić prikaže stanje Katoličke crkve u BiH i na poseban način pitanje Vrhbosanske nadbiskupije koju predvodi.

- Razumljivo je da je najveće pitanje kako zaustaviti odlazak i kako sačuvati naš opstanak na poseban način što Hrvatska kao članica Europske unije može učiniti u EU - da progovori da se BiH tako riješi, da se stvori jedno zakonsko uporište jednakopravnosti odnosno da se otvore vrata naše zemlje prema EU u pogledu razvoja privrede, koja će omogućiti ljudima da ovdje žive, rade i ne bježe iz BiH. U tom smislu smo razmijenili naša razmišljanja - istaknuo je Puljić novinarima.

Osnovna tema razgovora bio je položaj Hrvata u BiH jer, kako kaže Puljić, Dayton to nije proveo, a "ono što je provedeno bilo je na štetu Hrvata". Zato smatra da je potrebno stvoriti jedno ozračje sigurnosti i stabilnosti da se svi narodi u BiH osjećaju jednakopravni i to kroz "promjenu izbornog zakona i Ustava BiH".

- Sadašnji Ustav nije ustav, on je mirovni sporazum koji treba stvoriti jedan stabilan Ustav po kojem će svi građani biti jednakopravni - zaključio je Puljić.

Predsjednici Hrvatske večeras će na svečanosti u Narodnom pozorištu biti dodijeljena Međunarodna nagrada "Isa-beg Ishaković".

FENA