Predložen pritvor za tri osobe osumnjičene za teroristički napad u Zenici

Kako je danas saopćeno iz Tužiteljstva BiH, Zijad Dervišević osumnjičen je za kazneno djelo financiranje terorističkih aktivnosti, a Softić i Bonić za kazneno djelo terorizma.

Osumnjičeni su pod istragom zbog sumnje da su financirali, isplanirali i realizirali čin postavljanja eksplozivne naprave, koja je postavljena pod putničko motorno vozilo koje koriste određeni politički dužnosnici, a sve s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, narušavanja i uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura BiH, te napada na život osoba koji može prouzročiti njihovu smrt.

Navedeni se sumnjiče da su po prethodnom dogovoru organizirali, pripremali i planirali, a zatim postavili eksplozivnu napravu ispod pneumatika desnog točka vozila marke "VW pasat" vlasništvo Ive Tadića, nakon čega je aktivirana u vrijeme dok su se u vozilu nalazili Ivo Tadić, zastupnik u Kantonalnoj skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, i Pero Mamić, zastupnik u Kantonalnoj skupštini ZDK.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su napale na fizički integritet osoba s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i s ciljem ozbiljne destabilizacije političkih i ustavnih struktura BiH.

Osumnjičeni su u petak ispitani od tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon čega je predloženo određivanje mjere pritvora.

Određivanje mjere pritvora zatraženo je zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opće sigurnosti građana i imovine.

Zbog svega navedenog, Tužiteljstvo BiH je u ovome predmetu predložilo Sudu BiH da prema osumnjičenima odredi mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu.

(Fena)