Predan zahtjev za puštanje Kordića na slobodu: Dario u lipnju na slobodi?

Dario Kordić, Thompson, Dario Kordić, Haag, sloboda
... nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH, dopredsjednika Herceg Bosne i jednog od najpoznatijih haaških osuđenika.
Kordić, kojeg dobar dio hrvatske javnosti u BiH, ali i Hrvatskoj smatra nevino osuđenim čovjekom i žrtvom spletkarenja i krivotvorenja dokumenata u režiji nekih hrvatskih struktura i osoba bliskih HIS-u, već se jedno vrijeme priprema za ponovni susret s obitelji i prijateljima, a ako sve bude išlo prema planu, na slobodi će se naći krajem proljeća iduće godine. Naime, strogo tehnički gledano, Kordiću u lipnju 2014. ističu dvije trećine odslužene kazne te sukladno pravilima Haaškog tribunala, kao i praksi, može tražiti puštanje na prijevremenu slobodu, što se do sada mahom primjenjivalo na sve haaške optuženike, tako da i u ovom slučaju ne bi trebalo biti problema. Kordićev odvjetnik Rajko Čogurić potvrdio je našem listu kako je tim obrane odradio tehnički dio posla i uputio svu potrebnu dokumentaciju te se trenutačno čeka odluka Tribunala po ovom pitanju.

Posljednji uvjet

Međutim, ostalo je zadovoljiti još jedan formalno-pravni uvjet, a to je da odvjetnici Darija Kordića obnove svoje članstvo u Haagu, što će se zasigurno učiniti čim prije. Time bi obrana praktično završila svoj dio posla te prepustila Tribunalu da donese i konačnu odluku glede Kordića, koji je nedavno, podsjećamo, dobio nekoliko slobodnih sati za boravak izvan zidina strogo čuvanog zatvora Karlau u austrijskom Grazu. To kratko vrijeme na slobodi Kordić je proveo u društvu supruge Venere, sina Vladimira, svojih rođaka, kao i članova Humanitarne udruge "Prijatelji" te je tom prilikom posjetio crkvu sv. Josipa i Hrvatsku katoličku misiju u Grazu, gdje su ga dočekali fra Franjo Jurinec i Đurica Perković. Prilikom rastanka i povratka u zatvor, Kordić je održao kratak, ali prilično emotivan govor u kojem je neizravno najavio i svoj skorašnji izlazak na slobodu.

Zaboravljen od politike

- Ja idem nositi svoj križ, meni je srce puno, ovo danas je veliko svjetlo, ali doći će i zora, svanut će dan. Volim vas, kazao je na rastanku s prijateljima Dario Kordić
U istom zatvoru, koji slovi za jedan od onih s prilično rigoroznim režimom, Kordić je praktično godinama bio zaboravljen od hrvatske službene politike, kako iz RH, tako i naše zemlje. Izuzetak su činili pojedini članovi nevladinih udruga, Katoličke crkve i bliskih prijatelja iz HDZ-a koji su s vremena na vrijeme posjećivali haaškog uznika, a koji je vrijeme provedeno u zatvoru iskoristio za vlastitu duhovnu obnovu te promišljanje o životu.

O Kordiću, pak, njegovi poznanici govore samo najbolje te tvrde kako on, u vrijeme dok je bio politički predstavnik Hrvata središnje Bosne, nije imao nikakvu ulogu u događanjima u Ahmićima kao i stradanjima civila u pojedinim selima Lašvanske doline. No, Haaški tribunal ipak je presudio u korist teza Tužiteljstva te je osuđen na 25 godina zatvora. Suđeno mu je zajedno s nekadašnjim zapovjednikom Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane Marijom Čerkezom, koji je na kraju bio osuđen na šest godina zatvora, a kaznu je odslužio u prosincu 2004. godine.

Dario Kordić prebačen je na izdržavanje kazne u Austriju u lipnju 2006. godine, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od dobrovoljne predaje u listopadu 1997. godine.

Predstavljanje knjige

Ovoga vikenda u Frankfurtu i Stuttgartu upriličeno je predstavljanje knjige posvećene njegovom životu pod naslovom "Dario Kordić - Da se ne zaboravi". Knjigu su priredili i uredili Mladen Pavković i Miroslav Piplica, a u njoj su objavljeni svi važniji dokumenti Haaškog suda, od optužnice do presude, niz tekstova i fotografija.

Dnevni list