Pred nama najhladnija zima u posljednjih 100 godina, očekuju nas veliki minusi

snijeg, Mostar, Mostar, Hercegovina, snijeg, ljeto, HGSS Mostar, Mostar, snijeg, vremenska prognoza, zima, minusi, Mostar, snijeg, snijeg, Mostar, Mostar, snijeg
Zima pred nama će biti jako duga i hladna, a prema tvrdnjama nekih svijetskih meteorologa možda čak najhladnija u posljednjih 100 godina. Dominik Jung, njemački meteorolog koji je iznio ovu tvrdnju, kaže kako će zima biti izuzetno jaka. Prosinac i siječanj će na Balkanu biti jako hladni, dok će veljača biti malo toplija. Jung kaže kako je moguće da dnevne temperature budu minus deset, a noću čak i minus 25. Uz dosta snijega, pa i mećave, naročito u siječnju i jak vjetar.

Domaći meteorolozi još uvijek nisu napravili dugoročnu vremensku prognozu za zimu, te će tek za nekoliko dana moći reći kakva je zima pred nama. Međutim u sljedeća dva dana prognoziraju jako hladno vrijeme. Prvi snijeg početkom tjedna zabijelio je cijelu BiH i sa sobom donio minuse, a slično vrijeme zadržat će se i sljedećih dana. Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum kazao je kako će u idućim danima biti izrazito promjenjivo i nestabilno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

Već jučer su u većem dijelu BiH zabilježene jako niske temperature, a i u idućim danima se, prema Zulumovim riječima, očekuje se u Bosni od -7 do 2 stupnja, a u Hercegovini maksimalno do 6 stupnjeva. Za vikend će u BiH biti stabilno vrijeme bez padalina. Međunarodne meteorološke postaje, pak, tvrde kako će ponovno 1. prosinca uslijediti još jedan veliki hladni val koji će u sve predjele, pa i one najniže, donijeti snijeg i niske temperature.

Temperature će i po Meteorološkoj web-stranici Forecabiti izuzetno niske. I Norveški meteorološki institut, koji slovi za jedan od najboljih u svijetu, navodi kako će temperature u idućim danima pasti do -10 stupnjeva. Prema prognozama FHMZ-a BiH, danas se u Bosni po kotlinama očekuje magla i niska naoblaka prijepodne. Vjetar slab, sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka će biti uglavnom između - 7 i - 2 °C, na jugu Hercegovine od 0 do 5 °C.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 1 i 6 °C, na jugu Hercegovine od 7 do 11 °C. Snijeg se ponovno u većem dijelu zemlje očekuje u nedjelju ujutro. Jutarnja temperatura zraka između - 5 i 0 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između - 1 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 6 do 10 °C.

Izvor: Večernji list