Pred nama godina velike krize

Ovo je potvrdio federalni ministar financija Ante Krajina koji kaže da će ovaj sastanak biti šansa i za Ekonomsko-socijalno vijeće BiH koje mora naći kompromisno rješenje o državnom proračunu i raspodjeli sredstava od neizravnih poreza.

Krediti stižu na naplatu

Krajina kaže da je Europska komisija spremna pomoći u održavanju stabilnosti proračuna ako se postigne dogovor. Dnevni list napominje kako i ranije znalo da se radi o pomoći u vidu povoljnog kredita od 100 milijuna eura i mogućim grantovima, a moguća je i izmjena zakonske regulative kako bi se u idućem razdoblju i država mogla zaduživati. Krajina je jučer nakon sjednice federalnog Parlamenta kazao i to da je Sorensenov ured već poslao simulacije na osnovi kojih će se raditi i da će se do sutra svi očitovati o spornim pitanjima.

Federalni ministar je mišljenja kako situacija neće biti dobra ako se ne postigne dogovor. Komentirao je i iduću godinu s ekonomskog gledišta, te je nimalo optimistično kazao da je pred nama godina jako velike krize. Ovu tvrdnju Krajina temelji na tome što s prvim danima 2012. na naplatu stižu razni krediti i ranije preuzete obveze koje nisu male. Također, veliko opterećenje državnim blagajnama predstavlja i ogromna administracija koja ne pristaje na umanjenje primanja da bi se smanjio deficit. I pored negodovanja sindikata zbog Vladine namjere da umanji primanja, Krajina poručuje da drugog izlaza nema i da je jedini način da se spasi proračun smanjenje troškova i povećanje prihoda.

Smanjenje troškova

Smanjenje troškova od šest posto jedini je način da se urade uštede ako svi žele zadržati posao i u 2012.

Krajina naglašava i to da je pored ušteda hitno potrebno povećati i prihode, ali da će biti teško raditi na tom polju kada se zna da se i postojeća radna mjesta zatvaraju. Stoga, mišljenja je on, treba imati proizvod koji će biti samoodrživ, a to su, prije svega, znanje, struka i inovativnost. Krajina se osvrnuo i na stavove koji kažu da nije po zakonu da se usvaja proračun za 2012. ako još uvijek nije usvojen proračun za tekuću godinu.

- U suštini to ne bi trebalo biti tako, ali moramo improvizirati da život ne bi stao, zaključio je Krajina.

Špirić optimist, dogovor moguć

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je jučer nakon sjednice VM-a da je moguće, ukoliko budu svi spremni na kompromis, da se do kraja godine dođe do okvira za proračun za 2012. - Do sada nije bilo spremnosti za dogovor. Došlo je do promjene zakona pa se prvo osiguravaju institucije vlasti BiH, vanjski dug, a što ostane, ide entitetima. Praktički, entiteti mogu i teoretski i praktički bankrotirati, država ne može. Ovdje se postaje junak, nacionalni heroj, ako se kaže da državi treba pet milijardi. Bio sam jedini koji je govorio da državi treba osigurati normalno funkcioniranje i ništa izvan toga, rekao je Špirić. On se osvrnuo i na stavove o privremenom financiranju, kazavši da nijedna institucija nije ugrožena ovim financiranjem. - Najgore je za državu da ima privremeno financiranje, mišljenja je Špirić.

Teško do dogovora

Današnji dan mogao bi biti prekretnica u odnosima unutar BiH kada je u pitanju dogovor o raspodjeli financija, ako se zna da se, kada je u pitanju raspodjela prihoda od neizravnih poreza, već duže vrijeme ne može postići ni približan dogovor. RS predlaže da za zajedničke institucije BiH iz neizravnih poreza bude odvojeno 689 milijuna maraka kako je to bilo 2009. godine, Ministarstvo financija BiH traži 870 milijuna, dok Ministarstvo financija FBiH predlaže 780 milijuna maraka.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo/Dnevni list