Pravda pobijedila: HVO konačno dobiva uvećane mirovine

HVO postrojavanje
Naime, federalni Zavod MIO/PIO dobio je od nadležnog ministarstva jasne upute o načinu isplate uvećanih mirovina, čime bi se stvorili preduvjeti da se započne izdavanje novih rješenja za ovu populaciju. Glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić potvrdio je za naš list kako je Ministarstvo rada i socijalne skrbi ovoj instituciji dostavilo svu potrebnu papirologiju kojom će se premostiti zaostale prepreke u procesu isplate uvećanih mirovina. To znači da je, objasnio je Kvesić, otklonjena smetnja koja je do sada postojala u zakonu, a zbog kojeg se i ranije nije moglo krenuti s isplatom izjednačenih mirovina za časnike HVO-a.

Još su oprezni

No, vođeni prethodnim lošim iskustvima kada su u pitanju obećanja, časnici HVO-a okupljeni u Udrugu umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a na čelu s Ivanom Jurčevićem još uvijek su oprezni.
- Dok ne stigne prvo rješenje o uvećanim mirovinama, mi nastavljamo sa svojim aktivnostima. Do sada su nam više puta obećavali različite stvari, pa stoga treba sačekati i vidjeti kako će biti ovaj put, kazao je Jurčević. Ipak, pozitivni završetak ove priče onemogućio je problem koji se u međuvremenu pojavio, a odnosi se na uvezivanje radnog staža za časnike HVO-a. Njima je, tvrdi Jurčević, staž išao sve do 2002. godine i postoje dokazi za to. No, sada je nepoznato na koji će se način uvezati staž s onima umirovljenim po uredbi iz 2004. godine, odnosno ne zna se kako će se premostiti dvije godine koje nedostaju.

Rupe u zakonu

Inače, treba podsjetiti kako je problem oko isplate uvećanih mirovina nastao zbog činjenice da je zakonsko rješenje kojim se omogućuje izjednačavanje primanja HVO-a i Armije BiH doneseno lani u prilično ubrzanoj proceduri te se potkralo i nekoliko propusta. Naime, iako su Vlada Federacije i federalni Parlament u lipnju usvajanjem Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu mirovnu pod povoljnim uvjetima imali najbolje namjere, zakonsko rješenje je bilo nedorečeno.
U spomenutom zakonu stoji da bi mirovinska osnova trebala biti visina plaća djelatnih vojnih osoba Vojske Federacije tijekom 2004., no tada su hrvatski časnici već bili umirovljeni pa se postavlja pitanje na koje se to plaće odnosi. Naime, hrvatski časnici su umirovljeni u razdoblju do spomenute godine tako da je nejasno na osnovi kojeg bi se koeficijenta vršila isplata.
S druge strane, u zakonu se navodi kako se osnova računa po činu, stažu i dužnosti, no uopće se ne precizira kojem činu i kojem stažu. Drugim riječima, nije naveden jedinstven koeficijent na osnovi kojeg bi se isplaćivale uvećane mirovine.

Budimir intervenirao

Jurčević je pojasnio kako je predsjednik Federacije Živko Budimir osobno potvrdio da vlasti nisu imale sve podatke o odluci visine koeficijente te se zbog toga kasni s izjednačavanjem. No, navodno su pronađene neke odluke iz vremena pokojnog federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića i na osnovi njih bi se trebalo raditi na izjednačavanju. Jurčević stoga upozorava da zbog sličnih propusta ubuduće u Upravnom odboru Zavoda MIO/PIO treba sjediti jedan član iz Armije BiH i HVO-a.

Ispravljanje nepravde

U lipnju prošle godine federalna Vlada, a nakon toga i Zastupnički dom Parlamenta FBiH, nakon višegodišnjih praznih obećanja, odlučili su ispraviti nepravdu prema pripadnicima HVO-a. Tada je odlučeno kako će se časnicima HVO-a visina mirovine uskladiti s časnicima Armije BiH, sukladno činovima koje imaju, no zbog nedostatka sredstava u proračunu kao rok je ostavljen 1. siječnja ove godine.

Dnevni list