Povlastice za Kuvajćane presedan i diskriminacija

kuvajt
... omogući stjecanje prava vlasništva nad nekretninama bez obzira na to što naši državljani to ne mogu u Kuvajtu.

"Ne bi bilo ni dobro da se pravi presedan jer bi to bila i diskriminacija", priopćili su iz Ministarstva i dodali da postoji lista zemalja s kojima imamo i onih s kojima nemamo reciprocitet, te da reciprocitet uopće nemamo s arapskim zemljama, pa je pitanje kako onda praviti izuzeće.

Mediji su objavili da je Ambasada BiH u Kuvajtu putem Ministarstva vanjskih poslova BiH predložila Vladi FBiH izuzeće državljana Kuvajta iz sistema reciprociteta pri stjecanju prava vlasništva nad nekretninama. Navodi se da su naša ambasada i ambasador Mehmed Halilović još u ožujku uputili Vladi FBiH prijedlog kojim bi se Kuvajt izuzeo iz sistema reciprociteta, a Kuvajćanima omogućilo da u BiH kupuju nekretnine uz određena ograničenja, te da je ovo aktualizirano prilikom susreta Larsa Gunara Vigemarka, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, s Halilovićem u Kuvajtu.

Hidajet Halilović, pomoćnik ministra pravde FBiH za oblast pravosuđa, istaknuo je da prijedlog nije stigao i da to i nije njihova nadležnost, te da procedura nije takva da Ambasada BiH u Kuvajtu šalje prijedlog Vladi FBiH da donese odluku o presedanu jer se lista zemalja radi po međunarodnom sporazumu koji tretira reciprocitet dvije države, a onaj tko to radi i tko je glavni nosilac ino-odnosa je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"To regulira Zakon o stvarnim pravima, koji je u Parlamentu FBiH usvojen 2014. godine, a prethodila mu je lista zemalja s kojima imamo i nemamo reciprocitet i koju dostavlja MVP. A oni su nadležni da razgovaraju sa drugim zemljama o reciprocitetu", pojašnjava on.

Po Zakonu o stvarnim pravima, stranci kao fizičke osobe mogu postati vlasnici nekretnina i to po sistemu reciprociteta, što znači da stranci u BiH imaju ista prava kakva imaju državljani BiH u njihovim zemljama. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH kazali su da ovo nije došlo do njih. Po pitanju nadležnosti, prethodno smo upućivani na Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo pravde BiH, te na nekoliko odsjeka unutar MVP-a, gdje su nam rekli i da je to nadležnost entiteta.

Hamdo Tinjak, tajnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kazao je da nisu o ovome informirani i da nisu imali takvih slučajeva, ali i da međunarodni sporazumi idu preko države, a ovdje jeste u pitanju međunarodni sporazum.

Prema prijedlogu, državljanima Kuvajta koji su već kupili nekretninu u BiH bi se omogućilo stjecanje prava vlasništva nad nekretninom i uknjižba pod uvjetima da uplate 1.000 do 3.000 eura na ime kazne, da se omogući kupovina nekretnine s ograničenjem na maksimalno pet duluma i stambenog prostora do 300 kvadrata, te da se uknjižba ograniči na samo jednu nekretninu na koju se organu uprave uplaćuje 1.000 do 2.000 eura takse godišnje.

Bilo bi potrebno predvidjeti i mjere zaštite interesa BiH, gdje bi se u slučaju neizvršavanja obveza državljanina Kuvajta odredile mjere, uključujući i moguće pokretanje postupka izvlaštenja. Ambasador Halilović za medije je izjavio da bi ovo izuzeće iz sistema reciprociteta omogućilo značajan priliv investicija.

Na ovo su reagirali jučer iz Naše stranke, upozorivši da je to neprihvatljivo i diskriminacija, jer našim državljanima Kuvajt ne daje takva prava.

"Ambasada BiH u Kuvajtu, koliko vidim, želi reći da građani BiH nemaju para, Kuvajćani imaju, pa zato Kuvajćani treba da imaju veća prava nego građani BiH. Nijedan građanin i politički predstavnik BiH koji poštuje Ustav ne smije i ne može pristati na tu logiku. Niko ne smije imati povlašten status pred zakonom - samo zato što ima više para", naveo je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, pišu Nezavisne novine.