POVIJESNA TISKOVNA I PRVI SLUČAJ Godina kako nan uđe sazad

Ante Kvesić
hercegovina.info

Godina dana je da je u Mostaru i službeno zabilježen prvi slučaj koronavirusa, ali i od povijesne konferencije za tisak ravnatelja bolnice Ante Kvesića. U top tri prisjećanja na ožujak 2020. treba svakako dodati i izjavu premijera Nevenka Hercega da virus zbog topline izgleda ne dolazi u HNŽ, tj. podno Ivana. 
Krenimo redom: 

16. ožujka – toplo ispod Ivana

Na današnji dan županijski premijer Nevenko Herceg izjavljuje da „izgleda da temperatura utječe na virus pa ga nema južno od Ivana“. „Mi smo sretni i zadovoljni što u HNŽ-u, ali i susjedstvu, Dalmaciji i Crnoj Gori još uvijek nemamo zabilježen niti jedan pozitivan slučaj koronavirusa, ali smo svjesni da se ne možemo ponašati kao izolirani otok kada je u pitanju ova pandemija. Na vrijeme smo poduzeli sve potrebite mjere poput imenovanja kriznog stožera, opremanja izolacijskih soba i nabavke svega što je bilo potrebno“, kazao je Herceg, a već sutradan je otkriven prvi slučaj u Mostaru

17. ožujak

Već od podne Mostarom se prolomila informacija da je potvrđena infekcija koronavirusom u Mostaru, da su u igri otac i sin. U 13 sati Stožer civilne zaštite kaže „oboljelih nema“. To jutro Stožer ne šalje priopćenje o broju testiranih i oboljelih, a neposredno pred objavu prvog oboljelog, Vlada proglašava elementarnu nepogodu. Slijede i zvučni zapisi ustravljenih sestara o tome kako je zapravo prvooboljeli završio kod kuma na plućnom, umjesto u ranije pripremanoj COVID bolnici. 

18. ožujka – umisto sprida, uđe nan obrnuto

 „Umisto sprida, uša nan je sazad“, počeo je povijesnu konferenciju za tisak ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić. „Čekamo je i pripremamo se za nju već 3-4 mjeseca. Sad je imamo na djelu, imamo pacijente s koronavirusom. Puno veći problem od koronavirusa je koronapanika. Istina, kako se god pripremite, kad se dogodi malo vas iznenadi. Umisto sprida uša nam je sazad, ali smo mi to riješili, počistili i idemo dalje. Mi ćemo raditi dalje kako nam diktira situacija. Idemo dalje vidjet ćemo kako će se stvari razvijati“, ustvrdio je Kvesić. 

Koronapanika je danas smanjenog intenziteta, virus je i dalje prisutan, a šireći se otkrio je velike boljke sustava. Nesposobnost vladajućih da reagiraju blagovremeno i ljudski u izvanrednim uvjetima mnoge je obitelji stjerala u kut i dovela na rub gladi. Uslijedile su tisuće otkaza, nelogični propisi i mjere, koje su čak i donositelji kršili. Cvjetao je i korona kriminal, a milijuni bačeni u smeće. Godinu dana nakon dolaska virusa godinu možemo sigurno reći da smo stariji, siromašniji, depresivniji, opljačkaniji, no valjda i pametniji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.