Potrošeno više od pola milijuna maraka za izgradnju muzeja koji je još uvijek u početnoj fazi

Dodik Jugović

Ideja o izgradnji muzeja u Palama stara je najmanje deset godina. Obećanje je svake vlasti, a građani Pala i poslije toliko godina vide tek obrise budućeg muzeja koji je progutao više od pola milijuna maraka, muzeja za koji nitko ne zna kada će biti završen, ni koliko će koštati građane Pala.

Piše: Sanja Vasković

Vlada Republike Srpske je općini Pale još 2018. u okviru prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija odobrila 500.000 KM za izgradnju zgrade Muzeja obbrambeno-otadžbinskog rata. 

Općina je tek u listopadu 2019. godine objavila natječaj za izgradnju Muzeja, točnije za građevinsko-arhitektonsku fazu. Procijenjena vrijednost radova je 512. 820,51 maraka (bez PDV-a).

U obavijesti je naglašeno da 415.384,62 КМ (bez PDV-a) daje Ministarstvo financija Republike Srpske, dok će 97.435,90 КМ (bez PDV-a) osigurati općina Pale.

Kamen temeljac postavljen pred izbore

Iako je natječaj raspisan krajem 2019. godine, službeni početak radova na izgradnji muzeja, po starom dobrom običaju, tempiran je pred lokalne izbore 2020. godine kada su tadašnji kandidat za načelnika općine Boško Jugović, kandidat za gradonačelnika grada Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić i kandidat za člana Predsjedništva Milorad Dodik položili kamen temeljac.

Iako na stranici Općine ovaj ugovor nije moguće pronaći, posao izgradnje muzeja dobila je tvrtka “Građenje” doo iz Pala, a rok za završetak radova bio je četiri mjeseca.  

Pola godine kasnije, ništa se nije dogodilo, a radovi na izgradnji muzeja intenzivirani su tek u 2021. godini.

Zbog čega radovi nisu završeni u predviđenom roku pitali smo nadležne u opštini Pale, kao i tvrtku izvođača radova “Građenje” doo, međutim, i pored podsjećanja, i telefonskih poziva, odgovor na našu adresu još uvijek nije stigao. 

Međutim, kako portal SPIN Info saznaje sa terena, izvršeni su radovi u visini novčanih sredstava koja su do tada uplaćena izvođaču radova, nakon toga, radovi su obustavljeni i mašine sklonjene s gradilišta. Već godinu dana na izgradnji muzeja ne radi se ništa, a postavka muzeja i planiranje ostaju misaona imenica. 

Dosadašnji radovi ne prelaze 320 000 maraka?

Prema njihovim riječima troškovi dosadašnje faze gradnje muzeja na Palama se objektivno, za utrošak građevinskog materijala i radnika, ukupno kreću u opsegu od 250 do 320 000 KM. Važno je napomenuti da su procjenom uzete u obzir cijene građevinskog materijala u vremenu izgradnje bez skorašnjih poskupljenja. S obzirom da na gradilištu nema table s koje se vide podaci, stručnjaci napominju da detaljne cijene ipak može iznijeti jedino izvođač radova, kao i nadzorni organ po građevinskoj knjizi izvedenih radova i utrošenog materijala.

Trenutno najznačajniji kapitalni projekti u Gradu Istočno Sarajevo povjereni su spomenutoj tvrtki.

U rujnu prošle godine potpisan je Ugovor s Univerzitetom u Istočnom Sarajevu za nabavku radova rekonstrukcije objekta za potrebe Rektorata i Muzičke akademije vrijednosti 7.990.407 KM. Ista tvrtka radila je i adaptaciju objekta JU “Studentski centar” Pale vrijednosti 21.815 KM. Prije par dana potpisan je ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske na izgradnji objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo u Palama. Cijena je od prošle godine porasla za skoro dva milijuna pa sada iznosi  8.378.188 KM. 

Zanimljivo je da se spomenuta tvrtka od ranije spominje i u jednom od tekstova portala zurnal.info, početkom prošle godine, kada je Dragan Šojić, direktor Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, koji je optužen da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja oštetio proračun za oko 42.000 maraka, naumio da ovoj paljanskoj tvrtki da nova dva milijuna KM, kako bi dokupio dio zgrade u koji bi smjestio službenike. Podsjećamo, 2018. godine kupljen je dio objekta u Istočnoj Ilidži, a odobreni milijunski iznos završio je na računu tvrtke „Građenje“ u vlasništvu Zorana Popića, prema pisanju medija, izuzetno bliskog SNSD-u.

Kada je riječ o sredstvima općine izdvojenim za ove namjene, paljansko rukovodstvo je tek 2020. godine u proračunu planiralo 40 000 maraka za izgradnju muzeja, dok se 2021. u ostvarenju proračunskih sredstava spominje utrošenih 54.615 maraka za ove namjene. U 2022. planirano je novih 50.000 maraka, dok je i laicima jasno da u ovoj godini sa dodatnih 50.000 maraka koje se navode u proračunu nije moguće dovršiti radove, pa se postavlja pitanja kada će biti završeni radovi, odakle će se osigurati dodatna sredstva i koliko će ukupno koštati građane Pala ovaj višegodišnji projekt?

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske objavila je izvješće revizije učinka Izgradnja i održavanje objekata kulture, gdje se, između ostalih, pratila izgradnja Muzeja u Palama.

“Najduže trajanje druge faze realizacije projekata odnosi se na projekt izgradnje muzeja na Palama. Kako je projekt nezavršen i kako su građevinski radovi u početnoj fazi, vrijeme računato do rujna 2022. godine, datuma zadnjeg uvida revizije iznosilo je 4,3 godine. Najveći dio tog vremena odnosi se na prvi dio razdoblja, od osiguranja sredstava do početka radova, u kojem su vršene prve operativne i pripremne aktivnosti, uključujući i izradu idejnog i glavnog projekta i rješavanje imovinsko pravnih odnosa, izbor izvođača radova, što je trajalo 2,4 godine. Ugovoreni radovi su završeni u roku od godinu dana, u studenom 2021. godine ali nisu realizirane aktivnosti na ugovaranju i izvođenju sljedećih faza radova. Vezano za zastoj u radovima na ovom projektu je otvoreno i nedovoljno usuglašeno pitanje oko organiziranja JUK (javne ustanove kulture), njenog osnivača, drugih potencijalnih korisnika objekta, vlasništva nad objektom i upravljanja istim”, navodi se u izvješću.

Međutim, zanimljivo je da kada je riječ o efikasnosti trošenja sredstava, u izvještaju se ne spominju sredstva doznačena za ove namjene, niti na koji način su utrošena, dok je za druge ustanove kulture ipak pojašnjeno. Dobro upućen izvor iz općine Pale rekao je da su revizori u najmanju ruku bili iznenađeni češljajući financijska izvješća općine vezano za ovaj projekt. S obzirom da je vlast prevođena SNSD-om u ovom slučaju i na republičkom i na općinskom nivou, ne čudi zašto ovi podaci nisu javno objavljeni.

Šutnja nadležnih, ali i oporbe

Nadležni često zaboravljaju da rade u interesu javnosti i da ih plaćaju građani, te da su istim odgovorni podnositi račune za svaku potrošenu marku. U ovom slučaju, šutnja administracije, točnije nadležnih u općini Pale na čijem čelu je SNSD-ov Boško Jugović već drugi mandat moglo bi se i razumjeti, ali šutnja oporbe na pitanja o izgradnji Muzeja u Palama već je alarm da polako postajemo društvo jednoumlja ili straha. Oporba u Skupštini općine Pale na čelu sa SDS-om nije dostavila obećane odgovore na pitanja, dok su vijećnici PDP-a nedavno istupili iz stranke, te se i ne oglašavaju u javnosti, a dio njih je od nedavno i uz vlast.

Građani Pala komentiraju višegodišnju izgradnju muzeja, ali i šutnju onih koji ih predstavljaju.

“Kao građaninu nejasno mi je zašto nije završena gradnja muzeja za nekoliko godina, branitelji i građani Pala zaslužuju Muzej obrambeno-otadžbinskog rata, gdje bi se generacije mladih i studenata informirale o tekovinama rata, te zaslužnim braniteljima i njihovim obiteljima koje su bezmalo zaboravljene kategorije baš kao i ovaj muzej, a općina i načelnik daju izjave godinama da će nastojati da nešto poprave i izgrade”, kaže sugovornik dodajući da je šutnja nadležnih svjesno zbog kršenja rokova, a moguće i zakona, ali šutnja oporbe čudi s obzirom da bi trebali raditi u interesu građana i biti korektiv vlasti, naročito ako su  u pitanju društveno korisne investicije.

Nadležni, oporba, izvođač radova, revizori- svi šute na to kako je potrošeno pola milijuna proračunskog novca za projekat koji je trebao biti gotov  2021. godine, a još uvijek je u početnoj fazi, i pitanje je koliko će zbog ovakvog nedomaćinskog trošenja novca biti potrebno dodanih sredstava za nastavak radova. U svemu, kao i uvijek, ispaštaju građani Pala, ali i Republike Srpske.