POTPISANA POVELJA Sinj i Posušje postali prijateljski gradovi

POTPISANA POVELJA Sinj i Posušje postali prijateljski gradovi

Načelnik općine Posušje Branko Bago i gradonačelnica grada Sinja Kristina Križanac  potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji između Općine Posušje i Grada Sinja.

Uz potpisnike povelje sudjelovali su i predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja Anđelko Biladžić, gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo, članovi Viteškog Alkarskog društva, vijećnici i djelatnici, ravnatelji škola te gospodarstvenici iz obje jedinice lokalne samouprave.

Načelnik općine Posušje Branko Bago zahvalio se okupljenima na dolasku te dodao  kako je posuški kraj od davnina povezan s cetinskim, pa i prvi pisani trag imena Posušja veže se uz ovaj kraj. 1378. godine, plemkinja – udovica kneza Ivana Nelipića, Margareta Nelipić nas je trajno svojim pozivom povezala, a u dokumentima je ostalo zabilježeno kako su na saboru cetinskoga kneštva kojeg je ona sazvala sudjelovali „item de possuge multi“ odnosno „mnogi iz Posušja“.

Gradonačelnici Kristini Križanac Bago se zahvalio na pozivu, kazavši kako su i večeras u ovaj kraj stigli mnogi iz Posušja kako bi uveličali svečanost povezivanja naših jedinica lokalne samouprave.

Načelnik Bago posebno je istaknuo kako su oba ova mjesta kao nebesku zaštitnicu izabrala Majku Božju, koju s posebnim štovanjem slavimo i u Sinju i u Posušju na blagdan Velike Gospe. „To nam je još jedna poveznica, ali i uzdanica da će ovo prijateljstvo biti protkano blagoslovom.“

Nakon Načelnika Bage okupljene je pozdravila Gradonačelnica Kristina Križanac iskazavši zadovoljstvo i čast zbog ovoga potpisivanja. Kazala je kako nas uistinu veže mnogo toga, a ova Povelja biti će svojevrsna platforma na kojoj ćemo graditi bolju budućnost. Ona nije samo simbolika, ona je prilika za razmjenu iskustava i zajedničko djelovanje prema EU projektima te povezivanje naših gospodarstvenika. Njome otvaramo mnoge putove koji će nam osigurati bolju budućnosti. „Zaista sam sretna zbog potpisivanja ove Povelje, ovo mi uistinu mnogo znači“, zaključila je Križanac.

Po završetku svečanosti potpisivanja Povelje domaćini i gosti zajednički su se zaputili do Muzeja Sinjske Alke gdje su razgledali brojne vrijedne eksponate nakon čega je u dvorani Muzeja Sinjske Alke uslijedio koncert klape Sinj, te naših klapa Grga i ženske klape Zvizdan kao i štićenika sinjske podružnice Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonaći“ Split koji su izmamili najveći pljesak i oduševljenje kako sinjske, tako i posuške publike.

Posušju je ovo prvi grad prijatelj, a ova Povelja službeni je pečat našim dosadašnjim dobrim odnosima te vjerujemo kako će ona u budućim vremenima još snažnije povezati ova dva kraja, Cetinski i Posuški.