Potkradane su sve 
županije s hrvatskom 
većinom, a najviše ZHŽ

Vlada fbih

Pokretanje tužbi

Tako je pokrenuta i tužba protiv Federacije BiH zbog financijske, kao i diskriminacija na osnovi nacionalne pripadnosti, kako tvrdi premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić, piše Večernji list.

"Danas je potpuno evidentno kada imamo preliminarne rezultate popisa stanovništva da je, primjerice, naša županija svake godine bila zakinuta za nekih pet milijuna maraka samo po toj osnovi što je federalna služba za statistiku radila procjene na način na koji ih je radila, umanjivala tko zna na temelju čega broj stanovnika u našoj županiji kako bismo dobivali manje novca", kaže premijer Ćosić. Dodaje kako je za tih proteklih sedam godina Zapadnohercegovačka županija oštećena za cijeli jedan županijski proračun.

Koliko je koja županija gubila ili pak dobivala na osnovi procjene, najbolje govore podaci izneseni u tablici. Najveći gubitnik je upravo Zapadnohercegovačka županija. Procjena je promašila broj stanovnika za visokih 16,22 posto. Na tako jednoj maloj županiji promašili su za 16.370 stanovnika, dakle svakog šestog stanovnika. Gubitnici su i SBŽ (10,12%), Posavska (9,42%), Sarajevska (8,38%), HBŽ (7,74%), te Hercegovačko-neretvanska (7,21%). A tko su dobitnici? Pogreška kod Bosansko-podrinjske županije bila je nevjerojatnih 40 posto, preciznije 39,11%, pomalo čudno.

Je li moguća pogreška koja je skoro dvostruka? Više novaca po toj osnovi dobivaju i u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i u Unsko-sanskoj županiji. Na kojoj osnovi su rađene procjene pitaju se oštećeni? Je li moguće da pogreška bude i 40 posto. Je li moguće da procjena u svim županijama u kojima žive Hrvati ide na štetu njihovih proračuna? I još mnoga pitanja muče oštećene.

Tko je odgovoran

Ukupna procjena na razini Federacije ipak se uklapa u okvire moguće pogreške. Zbroj svih procjena unutar Federacije se razlikuje u samo dva posto. Ukupna procjena prema kojoj su se dodjeljivala sredstva temeljena je na broju od 2,323.339 stanovnika, a ispostavilo se da u Federaciji živi 2,371.603 stanovnika, dakle nešto više.

Promašaj za 2,04 posto. Hoće li za krive procjene, prema nekima i namjerne, netko odgovarati? Ne zna se ni kada će punjenje proračuna po novom popisu stupiti na snagu. Čekaju se službeni rezultati, a do njihovog izlaska i eventualnoj raspodjeli mnoge će županije daleko otići u dugovanja bankama.