Postoji opasnost da zemljama Balkana budu uvedene vize

"Za Srbiju i Makedoniju glavnu riječ vodi Njemačka, dok tu ulogu u slučaju Bosne i Hercegovina igra Švedska. Pretjeruje se u predstavljanju ozbiljnosti
problema. Glavni razlog leži u tome što ovdje ministri unutarnjih poslova vode glavnu riječ. Njihovi potezi nisu harmonizirani s našim vanjskopolitičkim interesima u regiji. Problem, dakle, postoji, ali pristup nije fer. Pogotovo, recimo, u slučaju Srbije. Jer, upravo se njemačka vlada svojevremeno najviše zalagala da Srbija prije ispunjavanja svih uvjeta dobije uvjetno zeleno svjetlo vizne liberalizacije, i to na temelju političkih razmišljanja", rekao je Weber za AA.

On je pojasnio kako se ne može Njemačka 2009. godine zalagati da se Srbiji „gleda kroz prste", a onda 2012. godine istoj zemlji prijetiti ukidanjem vizne liberalizacije.

"I to, još više, u presudnom trenutku, kad se vrši pritisak na novi režim u Beogradu da povuče nekolicinu ozbiljnih poteza i da Srbiju okrene na put ka EU. To samo pokazuje, bojim se, koliko je naša europska politika u regiji još uvijek stihijska i nekoordinirana", kazao je Weber.