Postignut dogovor radnika Željezare i Vlade FBiH

dogovor, željezara
"Neisplaćene plaće bit će isplaćene", poručio je premijer FBiH Fadil Novalić nakon sastanka u Zenici. On je u pratnji ministra energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Džindića stigao u Zenicu gdje je razgovarao s radnicima Željezare Zenica, stečajnim upravnikom, te predsjednikom Sindikata, javlja N1.

Prema tom sporazumu, kojeg su predložili predstavnici radnika, do kraja ovog mjeseca pronaći će se sredstva za isplatu 13 zaostalih plaća radnicima Željezare i uplatiti sredstva za završetak procesa umirovljenja 64 radnika tog poduzeća koji su već davno stekli uvjete za mirovinu.

Prema radnicima koji će ostati u Željezari Zenica stečajni upravnik Mirza Jarić provest će zakonski stečajni postupak, i moguće je da će neki od radnika ukoliko se steknu uvjeti nastaviti raditi na poslovima koji će se obavljati u skladu sa Zakonom o stečaju.

Na sastanku se razgovaralo o zahtjevima radnika Željezare koji su danas blokirali magistralni put M17 kod Zenice.

Na pitanje kako, Novalić je odgovorio sredstvima izvan proračuna.

Kako je poznato, radnici Željezare Zenica d.o.o. Zenica štrajkom već duže vrijeme traže svoja prava, te su od sedmog mjeseca prošle godine prestali raditi zbog blokade žiro računa. Polovicom siječnja ove godine je u Željezari Zenica otvoren stečajni postupak.