Poso je dobar, a para laka: Zastupnicima nerad plaće od 5.000 maraka!

Poso je dobar, a para laka: Zastupnicima nerad plaće od 5.000 maraka!
Konkretna odgovornost stoji zaglavljena između magle i oblaka, računi se polažu samom sebi i političkoj stranci, a džepovi se užurbano i ubrzano pune.
Da ove i ovakve ocjene nisu pretjerivanje, govore i najnoviji podaci. Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nisu ništa radili gotovo osam mjeseci i za taj nerad su dobro plaćeni.

Naime, Predstavnički dom konstituiran je 30. studenog prošle godine i od tada do danas održane su svega dvije jalove sjednice pune prepucavanja i svađa, a bez ijednog konkretnog poteza.

Bez obzira na sve to, profesionalnim zastupnicima, a većina ima takav status, uredno su isplaćivane mjesečne plaće od po 5.000 maraka. Uredno, svakog mjeseca isplaćivana im je i naknada za topli obrok, naknada za odvojeni život, paušali, naknada za smještaj i posjete obitelji...

Ovih dana na njihove račune treba da bude uplaćen i regres za ovu godinu čija je visina za sve zaposlene u institucijama BiH ista - 586 maraka!

Sve to isplaćuje se iz državnog budžeta, dakle novcem poreskih obveznika u BiH. Poslanici o parama koje mlate ne žele da pričaju izuzev što se pozivaju na zakone koji im to omogućavaju i kažu da hoće da rade, ali da nije do njih nego isključivo do šefova političkih stranaka iz kojih dolaze, piše San.

Treba dodati da svaki državni zastupnik koji nije iz Sarajeva, godišnje može da naplati 4.500 maraka samo na ime troškova posjeta obitelji, a za odvojeni život oko 4.000 maraka. Godišnje na ime toplog obroka dobiju oko 2.000 maraka, a za rad u komisijama Parlamenta BiH, koji inače obavljaju u tijku radnog vremena, dobiju oko 6.000 maraka godišnje.

(hercegovina.info/san.ba)