Poslodavci u BiH ne trebaju se plašiti radnika bez iskustva

posao
posao
Problem je to s kojim se bore poslodavci isto koliko i osobe koje se trude imati posao koji ih zadovoljava u svim pogledima.

Jedan poslovni portal koji ima i svoju Agenciju za posredovanje pri zapošljavanju u širim oblastima tržišta rada i za različite profile kandidata, govori kako oni pomažu poslodavcima u BiH da se povežu s kandidatima, kao i kandidatima da pronađu savršenog poslodavca.

Mersiha Čelik, savjetnica u Odjelu za podršku tog poslovnog portala, kaže kako ono što se ističe kao jako vidljiva promjena je svijest poslodavca o vrijednosti radnika. Ranijih godina radnik je za poslodavca bio "samo radnik", tj. jedna osoba više na platnoj listi, dok danas zaista vlada drugo mišljenje.

"U trenutku kad se poslodavcu ukaže potreba za novim radnikom nakon što nas pozovu prva i glavna izjava je: ‘Trebam dobrog i kvalitetnog radnika, znate kako je danas teško naći takvog'. Poslodavac u današnje vrijeme ulaže više pažnje pri kreiranju oglasa, pri traženju uvjeta (da budu što precizniji i jednostavniji), kao i da navedu u oglasu atraktivnosti koje nude kao kompanija jer su svjesni da će time dobiti veći broj kvalitetnih i zainteresiranih kandidata", kaže Mersiha.

Poziva i da se zapošljava one bez radnog iskustva.

"Poslodavcima bismo poručili da ne izbjegavaju zapošljavati osobe koje su tek završile srednju školu/fakultet i koje nemaju radnog iskustva. Takve osobe mogu biti vrjednije i vjernije od osoba koje su promijenile više poslodavaca jer ih vi oblikujete onako kako želite, oni su ‘prazna ploča' u koju vi upisujete što želite, samo je potrebno neko vrijeme da im prenesete znanje.

Takvim radnicima ostanete uvijek u pamćenju kao poslodavac koji im je prvi ukazao svoje povjerenje i dao priliku da se ‘pokažu' i njihova vjernost vama je neprocjenjiva", objašnjava Mersiha.