Poskupljuje struja iz Elektroprivrede BiH

ep hz hb, stipendije, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, struja, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, struja, poskupljenje, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, Elektroprivreda HZHB, Matan Žarić, Elektroprivreda HZHB, Matan Žarić, Ivana Bunoza, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Matan Žarić, zimska tarifa, ep hz hb, struja, Matan Žarić, Elektroprivreda HZHB, platformaši, javna poduzeća, uništenje, ep hz hb, struja, nevrijeme, nikola krešić, ep hz hb, redukcija, EPHZHB, tarifa, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, ep hz hb, Aluminij Mostar, HSP BIH, ep hz hb, ep hz hb, plaćanje, struja, ep hz hb, struja, niža tarifa, platformaši, ep hz hb, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, poplave, ep hz hb, struja, pljačka, ep hz hb, JP Elektroprivreda HZ HB, sumnja, Vlada FBiH, vlada Federacije BiH, smjene, HT MOSTAR, ep hz hb, aluminij, Aluminij Mostar, ep hz hb, Vlada FBiH, smjene, izvješće, nikola krešić, Marinko Gilja, ep hz hb, ep hz hb, Vlada FBiH, smjene, Marinko G
Kako su nam kazali u Elektroprivredi BiH, iz ovog poduzeća prema Federalnoj regulatornoj agenciji za električnu energiju (FERK) upućen je zahtjev za korekciju cijena, prema kojem bi se trebale povećati cijene električne energije za kućanstva i velike industrijske potrošače koji su na 110-kilovatnom naponu, a smanjiti cijene za potrošače na niskom naponu od 0,4 kilovolta, gdje spadaju trgovine, pekare i druge manje proizvodne i uslužne djelatnosti.
Veće cijene ugljena

Također, zatraženo je da se uvede tarifa za jednu sezonu, odnosno da nema ljetne i zimske tarife, ali da ostaju skupa i jeftina struja.

"Poslano je više varijanti za povećanje cijena, a na FERK-u je odlučiti hoće li prihvatiti neku od varijanti ili će kombinirati, ili ih čak neće usvojiti. Mi mislimo da treba odobriti povećanje od 12 posto iako ni to neće pokriti troškove", kazali su nam iz Elektroprivrede BiH. Pojašnjavaju da traže povećanje cijena zato što je cijena ugljena u posljednjih deset godina povećana za 42 posto, a cijena struje je u istom razdoblju rasla za oko 8 posto. Također, kažu, povećane su naknade za korištenje akumulacijskih jezera za 100 posto, a Elektroprivreda BiH dobila je i obvezu od Federacije sudjelovati u financiranju ugovora o elektroenergetskoj učinkovitosti. Pored toga, Elektroprivreda ima obvezu ulagati u modernizaciju i rekonstrukciju rudnika i druge stvari koje iziskuju troškove.

FERK ima zadnju riječ

Iz Elektroprivrede HZ HB jučer su nam potvrdili da oni još uvijek ne razmišljaju o povećanju cijena. "S obzirom na sadašnje stanje stvari vezenih uz ukupnu gospodarsku situaciju i rezultate našega poslovanja, te posebice težak položaj u kojemu se nalaze naši kupci, mi nemamo namjeru tražiti nikakvo povećanje cijena električne energije za iduće razdoblje", kazao je ranije direktor Elektroprivrede HZ HB Matan Žarić. Podsjetimo da je za Elektroprivredu HZ HB prošle godine proveden tarifni postupak, te su u konačnici cijene za kategorije kupaca "ostala potrošnja", gdje ne spadaju kućanstava i veliki potrošači, smanjene u prosjeku za oko 6 posto. Iz ovog poduzeća kazali su da ne znaju što nosi svaki idući dan, ali da za sada ne razmišljaju o povećanjima. I iz Elektroprivrede Republike Srpske su poručili da do kraja godine ne namjeravaju podizati cijene električne energije.

Pored svih najava koje dolaze iz elektroprivreda zadnju riječ ipak ima FERK iz kojeg poručuju da će na sjednici koja je zakazana za sutra otvoriti raspravu o tarifnom postupku koji je zatražila Elektroprivreda BiH. Inače, tarifni postupak traje od tri do devet mjeseci, što znači da nove cijene električne energije sigurno ne treba očekivati prije sredine ljeta.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba