Poruka branitelja: Cilj revizije je slom Hrvata i njihov odlazak iz BiH

Reagiraju pojedinci, općinske i županijske organizacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, traže zaštitu, jednakopravnost u reviziji i u svemu drugome s pripadnicima Armije BiH, ali zaštite i pravde niotkud.

Piše: Zvonimir Čilić/Večernji list

Reakcija branitelja

O ovim problemima jasno stajalište zauzela je i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata SBŽ-a i poručila: Nastavi li se ovaj trend, poduzet ćemo radikalne mjere kako bismo zaštitili branitelje naše županije. Prema istom pitanju, uz niz drugih aktivnosti, reagira i Predsjedništvo HVIDRA-e HVO-a HB-a. Upravo o tomu, za stradalnike HVO-a, gorućem pitanju o reviziji i političkim igrama, što likom i djelom personificira ministar Zukan Helez, govorio nam je i predsjednik HVIDRA-e HVO-a HB-a Travničanin Dragan Radić, čija je općina i cijelo srednjobosansko područje, kada su pripadnici HVO-a i hrvatsko stanovništvo u pitanju, pretrpjeli velika stradanja, pljačke, ubojstva, progone, logore (čije postojanje Helez sada negira), najveće stradanje u svojoj višestoljetnoj povijesti.

Kako kaže predsjednik HVIDRA-e HB-a Dragan Radić, kada je donesen Zakon o reviziji RVI-ja FBiH, vjerovalo se (naivno) kako je krajnji cilj otkriti one koji su na nezakonit način stekli status ratnog vojnog invalida. Kada je revizija počela, postalo je jasno da ona ima političku pozadinu, s jasno definiranim ciljevima. "Revizija je od samog početka pripremana prvenstveno za pripadnike HVO-a. Upravo radi toga ministar Helez samovoljno (?) i protuzakonito ukida dotadašnje revizorske timove i osniva nove s liječnicima spremnim raditi i uraditi ono što Helez traži i na čemu inzistira.

A on inzistira na reviziji koja će u konačnici biti na štetu hrvatskih ratnih invalida. U ovim prljavim igrama, da bi prikrio zle namjere, koristi pojedince svjesno i planski izbjegavajući razgovore s hrvatskim udrugama koje imaju puni hrvatski legitimitet", ističe Radić dodavši kako se Helez vješto služi moćnom informativnom bošnjačkom mašinerijom, koja provodi medijsku harangu i prema stradalnicima i prema čelnicima HVIDRA-e, koji su se drznuli suprostaviti ministru Helezu koji za taj prljavi posao ima maksimalnu stranačku (SDP), vladinu i potporu bošnjačke politike.

Cilj slom Hrvata

Prema tvrdnjama Radića, cilj revizije nije otkrivanje lažnih invalida već "slom" Hrvata u BiH, dovesti ih u položaj nemoći i od konstitutivnog naroda dovesti ih u poziciju nacionalne manjine.

"Jer invalidi HVO-a kroz Helezovu reviziju ne gube samo naknadu za invalidninu, nego gube i pravo na mirovinu iz Hrvatske, a što je zakonski uređeno međudržavnim ugovorom. Naravno, postavlja se pitanje zašto je bilo komu u interesu ‘dokinuti' mirovine iz RH, koje se ovdje troše i doprinose boljem ekonomskom položaju BiH.

Istina, ekonomski gledano to nema logike niti pak razumnog objašnjenja. Ali ako se to promatra s političke strane, smisao i namjera su sasvim drukčiji. Naime, izgube li hrvatski invalidi status u BiH, gube i mirovine u RH, a to bi za Hrvate u BiH imalo nesagledivo teške posljedice. Jer stotine pa i više tisuća hrvatskih obitelji ostalo bi bez osnovnih uvjeta za život i uz sve drugo, nedvojbeno je, došlo bi i do masovnog iseljavanja Hrvata iz BiH", rekao je Radić istaknuvši kako je sve počelo još 2004. godine integracijom dvaju sustava skrbi o braniteljima u jedno ministarstvo. "To je ministarstvo vremenom postalo institucija majorizacije Hrvata.