Porezna uprava FBiH izvršila kontrolu 132 obveznika fiskalizacije

Inspektori Porezne uprave su proteklog tjedna izvršili kontrolu 132 obveznika fiskalizacije na području  Federacije BiH.

Predmet kontrole bila je provjera poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sustavima, posjedovanje fiskalnog uređaja, evidentiranje dnevnog prometa i kontrola postojanja evidencija o dnevnom prometu. 

U 28 slučajeva je utvrđeno da obveznici fiskalizacije neevidentiraju dnevni promet, a u sedam slučajeva je utvrđeno da nemaju instaliran fiskalni uređaj. U tijeku kontrola utvrđene su i ostale nepravilnosti i to: rad bez odobrenja nadležnog općinskog organa kao i 15 neprijavljenih radnika.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 58 prekršajnih naloga u novčanoj vrijednosti od 119.100 KM. Izdana su tri rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti i 25 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

Inspektori Porezne uprave FBiH u pojedinim slučajevima nisu mogli izvršiti kontrolu, jer su objekti bili zatvoreni od strane vlasnika. Međutim i ovi objekti će biti ponovo predmet kontrole.

Porezna uprava FBiH će i u narednom periodu nastaviti kontrole u popodnevnim i noćnim satima, jer se pokazalo da većina poreznih obveznika tada ne očekuje kontrole i da najčešće tada ne evidentira ostvareni promet i ne izdaje fiskalne račune.

Porezna uprava FBiH podsjeća da efikasnijoj primjeni Zakona o fiskalnim sustemima mogu doprinijeti i sami građani kupci tako što će u svim slučajevima tražiti da im se za kupljenu robu ili izvršenu uslugu izda fiskalni račun.

U protivnom svaki kupac koji prilikom kontrole ne bude imao fiskalni račun u krugu od 20 metara od prodajnog mjesta platit će novčanu kaznu u iznosu od 50 KM u skladu sa Zakonom o fiskalnim sustavima u FBiH.

rtvslon.ba